Praag

Datum plaatsen bericht 30 May 2015
Categorie van het artikel Steden Tsjechië

Praag is de hoofdstad en grootste stad van Tsjechië. De stad vormt binnen Tsjechië een eigen district en regio, en ligt aan de rivier de Moldau. Praag staat bekend als één van de mooiste steden van heel Europa.

De geschiedenis

De plek waar de stad nu ligt wordt al sinds de steentijd bewoont. Het oudste stukje nederzetting wat nog te zien is dateert uit de 9e eeuw. Dit is een klein stukje burcht die op een heuvel is gebouwd. Aan het eind van de 9e eeuw en in de 10e eeuw werden de eerste kerken in de stad gebouwd. In 973 werd door Boleslav II het Bisdom van Praag opgericht. In de 10e eeuw werd er ook aan de andere kant van de Moldau een burcht gebouwd dat later het tweede deel van de stad zou worden. In de 12e eeuw werd er tussen de twee delen een stenen burg gebouwd die de houten voorgangers verving.

Een  beeld van Wenceslaus I

Rond het jaar 1230 kreeg de grootste nederzetting stadsrechten van Wenceslaus I, Koning van de Bohemen. Ook de Koninklijke residentie ging zich in de stad vestigen. De 14e eeuw was een belangrijke eeuw voor Praag. Tijdens de regie van Karel IV en Wenceslaus IV begon de stad te groeien en werd het belangrijker. Praag moest volgens de plannen de residentie worden van het hele Heilig Roomse Rijk. In 1344 werd de stad gepromoveerd van bisdom naar aartsbisdom. Ook werd er in 1348 een nieuwe Praagse stad opgericht, waardoor het aantal op vier kwam te staan. Na de dood van Karel IV werd er gewoon in hoog doorgebouwd. Toen Wanceslaus IV werd afgezet in 1400 stopte de snelle groeit. In 1419 brak ook nog de Hussitische revolutie. Iets dat leidde tot veel geweld en verwoestingen.

In 1526 namen de Habsburgers de macht over de stad en de hele Bohemen over. Een overheersing die maar liefst tot 1918 duurde. De 16e en 17e eeuw werden vooral gedomineerd door religieuze conflicten. In de 16e eeuw was het protestantisme namelijk erg in opkomst, ook onder de bevolking van de Bohemen. De katholieken kregen echter steeds meer belangrijke functies binnen het bestuur, iets waar de protestanten het niet mee eens waren. Door de toenemende macht van de katholieken kregen ze steeds meer middelen voor een contra-reformatie. Dit zorgde voor een oorlog tussen de katholieken en de protestanten, een oorlog die uiteindelijk werd gewonnen door de katholieken.

Het oude stadsplein in Praag

In de 17e en 18e eeuw had de kerk een grote invloed op de stad en het dagelijks leven. Ook paste het volk zich aan aan de Habsburgse cultuur en de Duitse taal. Pas in de 19e eeuw begon de bevolking Tsjechisch nationaal bewust te worden. Tijdens de industriële revolutie begon Praag, net als veel andere steden, te groeien. Ook in cultureel opzicht begon de stad te groeien, dit kwam met name door de oprichting van het Nationaal Theater.

In 1918 werd Tsjecho-Slowakije onafhankelijk met Praag als hoofdstad. Vier jaar later werden buitenwijken van Praag bij de stad gevoegd waardoor de stad erg groot werd. Op 15 maart 1939 werd Tsjecho-Slowakije binnengevallen door Duitse troepen. Praag werd bij de bevrijding echter niet zwaar beschadigd omdat de geallieerden Praag niet als Duitse stad zagen, en er geen militaire industrie in de stad was. Voor de Tweede Wereldoorlog leefden er veel Duitsers in Tsjechië, maar die werden na de oorlog vermoord of gedeporteerd, als ze nog niet gevlucht waren.

De bezienswaardigheden

Praag staat bekend als prachtige stad met vele mooie gebouwen om te bezichtigen, en die zijn er zeker. Een voorbeeld hiervan is de Karelsbrug. Dit is natuurlijk niet zomaar een brug. De brug is in Gotische stijl gebouwd en er staan mooie religieuze beelden op. Ook het oude stadsplein is prachtig om te bezoeken. Het plein is werkelijk gigantisch en omgeven met mooie historische gebouwen zoals een paleis, het stadhuis en nog veel meer. Ook zijn er oude stadwijken te bezoeken waar nog steeds oude torens en huizen staan. In de stad is nog veel meer te bezichtigen en staat niet voor niets bekend als één van de mooiste steden van Europa.