Pilsen

Datum plaatsen bericht 30 May 2015
Categorie van het artikel Steden Tsjechië

Pilsen, in het Tsjechisch Plzeň genoemd, is de op drie na grootste stad van Tsjechië en de hoofdstad van de gelijknamige regio. De stadsnaam is regelmatig in het café te horen omdat in deze stad het pils in uitgevonden en daarom ook dezelfde naam heeft gekregen. De stad ligt in het westen van het land, ongeveer 70 kilometer van de Duitse grens.

De geschiedenis

Pilsen werd in het jaar 1295 gebouwd in opdracht van Wenceslaus II. De stad is in veel ruimte gebouwd, zo er veel grond uitgetrokken voor de bouw van de stad zelf maar ook het centrale plein is één van de grootste van Europa en de straten waren behoorlijk groot voor middeleeuwse begrippen. De stad begon zich ontzettend snel te ontwikkelen, het werd al snel een handelscentrum op de routes naar Praag en Cheb. Ook werden er een aantal jaren na de oprichting belangrijke gebouwen gebouwd zoals een brouwerij en een school.

In 1417 werd er een staatsgreep gedaan door de Hussieten, dit lukte en de Hussieten kwamen aan de macht. Later kwamen er ook veel radicale Hussieten van Praag naar Pilsen. In 1420 verlieten de radicale aanhangers de stad weer waardoor het een stuk rustiger werd. De stad koos snel daarna de kant van de katholieken waardoor het juist het centrum van verzet tegen de Hussieten werd. De Hussieten probeerden daarna in vijf keer de stad in te nemen, en dat waren geen conflicten van een dag. Het lukte ze echter niet en in 1434 gaven ze de moed op .

De poort naar de bierbrouwerij in Pilsen

In 1468 werd er in Pilsen de boekdrukkunst gebruikt, hiermee was Pilsen de eerste stad in de Bohemen die deze techniek had. In 1507 brandde de stad voor tweederde af door een gigantische stadsbrand. De stadsraad heeft in 1578 besloten dat alleen katholieken nog stadburger konden zijn. Doordat in de 16e eeuw de pest uitbrak in Praag moest de keizer vluchten, dit deed hij naar Pilsen waardoor de stad even de residentie van de keizer was.

De dertigjarige oorlog in de 17e eeuw zorgden ervoor dat Pilsen een zware periode tegemoed ging. De oorlog was namelijk de oorzaak van armoede en veel stadsschulden. De bewoners van Pilsen bleven echter wel trouw aan de stad. De stad werd in 1618 ingenomen door Ernst van Mansfeld en werd vervolgens bezet voor een periode die minder dan 3 jaar duurde. In 1637 en 1648 probeerden de Zweden de stad ook over te nemen, maar dat lukte niet.

De 30 jarige oorlog heeft voor enorme schade gezorgd voor de stad, de bevolking en de economie. De bevolking was namelijk nog maar de helft, één derde van de stad is afgebrand en sommige buitensteden zijn zelfs helemaal platgebrand. Het duurde bijna een eeuw voordat de stad weer was opgebouwd. Dit was ook het moment dat de barokke bouwstijl zijn intrede deed in de stad. Op economisch gebied was de stad echter nog niet hersteld.

In de 19e eeuw werd de stad pas weer echt belangrijk. Dit kwam doordat Škoda werd opgericht. Op dat moment als machinefabriek, maar het zorgde voor een grote economische opleving. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ging Škoda zich bezig houden met de wapenindustrie, in 1917 vond er een zwaar ongeluk plaats in een munitiefabriek waarbij 400 mensen het leven verloren.

Vlak voor de Tweede Wereldoorlog groeide Pilsen nog behoorlijk, verschillende buitenwijken werden bij de stad gevoegd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren 976 mensen het leven door bombardementen. De stad werd één dag na de volksopstand tegen de Duitsers bevrijd door de Amerikanen.

De bezienswaardigheden

Pilsen staat niet alleen bekend om het pils, maar ook om de mooie omgeving en de prachtige bezienswaardigheden. Een voorbeeld hiervan is het ondergrondse gangenstelsel van de stad. Deze was vroeger gebouwd om te gebruiken voor opslag en andere zaken. Later zijn ze met elkaar verbonden en ze worden nu gebruikt voor het toerisme en om het waterpeil van de stad op peil te houden. Ook de bierbrouwerij van Pilsen kunt u natuurlijk niet missen, de brouwerij waar ’s werelds eerste pilsje is gebrouwen. De St. Bartholomeus kathedraal van Pilsen is ook zeer de moiete waard om te bekijken. Het is niet alleen heel groot maar is ook prachtig om te zien, ook van binnen. Daarnaast is er nog veel meer te zien en te doen in deze prachtige, maar ook zeer gezellige stad.

Pilsen is een mooie bestemming voor een dagtocht / uitje vanuit uw camping in Midden-Bohemen / Praag in Tsjechië.

De meest bezochte campings in de regio Midden-Bohemen / Praag

Praha Klánovice ****
Praha Klánovice
Plaats: Klánovice
Camping Praha Klanovice is een camping in aan de rand van Praag.
Klik hier om naar deze camping te gaan
Sokol Praha ****
Sokol Praha
Plaats: Dolní Počernice
Vanuit camping Sokol Praha, gelegen in een groene omgeving in Praag, kunt u rechtstreeks met de bus naar het centrum.
Klik hier om naar deze camping te gaan
Vind je dit artikel interresant? Deel het dan met anderen: