Girona

Datum plaatsen bericht 10 June 2015
Categorie van het artikel Steden Spanje

Girona is een Spaanse stad gelegen in de regio Catalonië. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Girona. Daarnaast is Girona één van de vijf belangrijkste steden binnen Catalonië en heeft het, vanwege de kleine afstand tot Barcelona, een relatief drukke luchthaven.

De geschiedenis

Girona is ontstaan in de tijd voordat de Romeinen er kwamen. De stad was namelijk een nederzetting van een Iberische stam die de Ausetani werden genoemd. Later werd deze nederzetting door de Romeinen overgenomen die er een citadel van maakte, dit betekent dat er verdediging werd gebouwd. De Romeinen gaven deze citadel de naam Gerunda. Na de val van het West-Romeinse rijk namen de Visgoten de stad over, dit duurde echter niet lang omdat de stad toen alweer werd veroverd door de Moren. Omdat dit Moslims waren moest er dus veel veranderd in de stad omdat de Islam moest worden nageleefd. In 785 werd de stad echter alweer veroverd door Karel de Grote waardoor alles op religieus gebied weer terug werd gedraaid.

In 878 werd Girona geannexeerd bij het graafschap Barcelona en in de 11e eeuw kreeg Girona vervolgens stadsrechten van Alfons I van Aragon. Een eeuw hierna begon er een Joodse gemeenschap te groeien in Girona, ook werd er een Kabbalistische school gebouwd die één van de belangrijkste kabbalistische scholen in heel Europa was. In 1492 werden de Joden door katholieke koningen verdreven uit Catalonië.

Girona heeft in totaal 25 belegeringen ondergaan, hiervan zijn er 7 geëindigd in een overname van de stad. Veel van die belegeringen kwamen van Franse kant. Aan het eind van de 19e eeuw zijn de oude stadsmuren gesloopt zodat de stad makkelijker kon uitbreiden, deze zijn nu aan de oostkant van de stad weer herbouwd om te bezichtigen.

De bezienswaardigheden

Girona staat bekend als een leuke gezellige stad met mooie bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld de Cases de l'Onyar. Dit zijn kleine gekleurde huisjes die aan de rivier de Onyar liggen. Dit is een ontzettend mooi gezicht en is leuk om een keer gezien te hebben. Op een heuvel buiten de stad ligt een oud klooster van de Benedictijnen, het Sant Pere de Rodes genoemd. Dit oude klooster ligt op een mooie heuvel waar het uitzicht ook nog eens prachtig is. Verder is er nog veel meer te doen en te bezoeken in stad.