Maribor

Datum plaatsen bericht 20 December 2015
Categorie van het artikel Steden Slovenië

Maribor is een stad in Slovenië en is na de hoofdstad Ljubljana de grootste stad van het land. De plaats ligt aan de rivier de Drava. De stad heeft een professionele voetbalclub met de naam NK Maribor, dit is de meest succesvolste voetbalclub van het land. Verder staat Maribor bekend om de wintersportmogelijkhheden. In 2000 werd de stad uitgeroepen tot "Alpine stad van het jaar".

De geschiedenis

Het ontstaan van de stad begon met een kasteel dat Castrum Marchburch genoemd werd, dit kasteel werd voor het eerst gedocumenteerd in 1164. Het is bekend dat er sowieso vanaf 1204 een markt bij het kasteel werd gehouden en dat het in 1254 stadrechten ontving. Vanaf 1278 begon de stad pas echt te groeien, dit had te maken met de overwinning van Rudolf I van het Habsburgse rijk, dat Otakar II van de Bohemen versloeg. In de 15e, 16e en 17e eeuw kon de stad aanvallen afweren van Corvinus en het Ottomaanse Rijk.

Majoor Rudolf Maister

Rond het jaar 1900 had Maribor een bevolking die voor meer dan 80% Oostenrijks Duits was. Dit zorgde ervoor dat een groot gedeelte van het dagelijkse leven in hun handen was. In deze tijd was de stad ook grotendeels bekend onder haar Oostenrijkse naam Marburg an der Drau. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden veel Slovenen gevangen genomen op verdenking van vijandigheid tegen het Oostenrijks keizerrijk. Dit heeft geleid tot wantrouwen tussen de Oostenrijkers en de Slovenen. Na de val van Oostenrijk-Hongarije werd Maribor opgeëist door het Duitse Oostenrijk en de Staat van Slovenen, Kroaten en Serviërs. Hierom werd er vergaderd en met als uitkomst dat de stad deel van Duits Oostenrijk uit moest gaan maken. Majoor Rudolf Maister, een Sloveens nationalist, was het hier niet mee eens en demobiliseerde de Duits Oostenrijkers zodat de Slovenen alsnog de controle kregen. In het geheim werd door de Duits Oostenrijkers het "Schutzwehr" opgericht om de stad weer terug te krijgen. Deze werden echter verrast door de Slovenen waardoor ze ontwapend werden.

Op 27 Januari 1919 gingen duizenden Duits Oostenrijkers de straat op in Maribor om op het vredesverdrag te wachten. Deze menigte werd ontzettend gevreesd door de Slovenen waardoor de Sloveense soldaten zonder aanleiding op de mensen begonnen te schieten, hierbij kwamen 9 burgers om het leven en raakten er 60 gewond. De Slovenen verklaarden echter dat de menigte de bewakers aanviel waardoor ze wel moesten schieten. Deze daad zorgde ervoor dat veel Duitse Oostenrijker vluchtten.

In 1941 werd Maribor veroverd door nazi-Duitsland, Hitler wilde namelijk "Dit land weer Duits maken". Maribor was echter een industrieel centrum en was ook in de wapenindustrie. Bij de bevrijding werd de stad hierdoor systematisch gebombardeerd door de geallieerden. Deze bombardementen hadden zo'n groot effect dat Maribor de meest beschadigde Joegoslavische stad was na de Tweede Wereldoorlog.

De bezienswaardigheden

De bombardementen hebben ervoor gezorgd dat veel historische gebouwen werden weggenomen. Toch zijn er een aantal prachtige gebouwen die gespaard gebleven en nu nog te bezichtigen zijn. Zo is de Kathedraal van Maribor erg mooi om te zien, zeker van binnen. Ook de basiliek in de stad is erg mooi, deze is juist weer een stuk groter en mooier van de buitenkant. Het kasteel van Maribor is een ander voorbeeld van een leuk gebouw. Dit kasteel is niet erg groot maar ligt in het centrum en is mooi om even te bekijken. Het mestni-park is een groot park en ligt hier ook vlakbij. De omgeving van de stad staat bekend als een prachtig skigebied maar is ook in de zomer mooi om te verkennen.