Lissabon

Datum plaatsen bericht 9 June 2015
Categorie van het artikel Steden Portugal

Lissabon is de hoofdstad en grootste stad van Portugal. De stad is zowel nationaal als internationaal van zeer groot belang. Lissabon heeft één van de grootste Europese havens aan de Atlantische Oceaan. De stad is een rijk in vergelijking met andere steden, daarom zijn er veel hoofdkantoren van multinationals in Lissabon gevestigd.

De geschiedenis

De plaats van Lissabon is al erg lang bewoond. Uit archeologische vondsten blijkt dat er al sinds 1200 voor Christus een nederzetting stond. Later werden Spanje en Portugal door Carthago geregeerd, maar toen de Romeinen Carthogo hadden verslagen besloten ze om de regie over Spanje en Portugal over te nemen. De Romeinen bouwden veel gebouwen in de stad, waaronder een nieuwe stadmuur vanwege de opstanden van de stammen. Ook had de stad last van piraterij, maar toen dit succesvol werd bestreden kon de stad groeien, maar toen het West-Romeinse rijk was gevallen kreeg de Lissabon hier toch weer last van.

Alfonso I van Portugal

In 711 werd Lissabon in handen genomen door Islamieten. Dit volk uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten bouwden veel kastelen, nieuwe huizen en herbouwden de stadsmuur. In 1108 werd de stad geplunderd door Noorse kruisvaarders. In 1154 was de Islamitische overheersing voorbij en werd de stad overgenomen door Alfonso I van Portugal. Hiermee werd het Christendom hersteld en werd het leven weer geregeld door Christelijke regels. In 1255 werd Lissabon eigendom van Portugal, 35 jaar hierna werd ook de eerste universiteit opgericht. In 1384 probeerde Juan I van Castillië de stad over te nemen, maar de Portugezen boekten een overwinning waardoor dit plan niet door ging.

Van de 15e eeuw tot de 17e eeuw vonden er veel ontdekkingsreizen plaats. Portugal was een groot land hierin en veel van die ontdekkingsreizen vertrokken vanuit Lissabon. Daarnaast ging ook veel van de handel tussen de ontdekte gebieden en Portugal via de haven van Lissabon. In 1580 verloor Portugal zijn onafhankelijkheid aan Spanje en de komende 60 jaar zou Portugal onderdeel worden van het Spaans Habsburgse rijk. Hierna werd Portugal gewoon weer onafhankelijk.

In 1755 werd Lissabon getroffen door een zware aardbeving

In 1755 werd de stad getroffen door een zware aardbeving waarbij naar schatting rond de 40.000 mensen het leven hebben verloren, ook werd 85% van de stad verwoest. Na deze grote aardbeving moest de stad weer herbouwd worden. In het begin van de 19e eeuw werd Portugal aangevallen door Napoleon met zijn leger. Hierdoor moesten de Koningin en de Prins-regent vluchten naar Brazilië. Toen de stad weer veilig was keerden ze terug, maar veel gebouwen waren beschadigd of verwoest door plunderingen van de Fransen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Lissabon een stad voor vluchtelingen. Via Lissabon konden vluchtelingen naar de VS, Zuid-Amerika of ze bleven gewoon in de stad. Meer dan 100.000 mensen zijn via Lissabon voor nazi-Duitsland gevlucht. De 20e eeuw werd in Portugal vooral gedomineerd door revoluties, deze ontstonden altijd in Lissabon. De eerste revolutie brak uit op 5 oktober 1910, hierbij kwam een einde aan de Portugese monarchie en werd het de Portugese Eerste Republiek. Op 6 juni 1926 brak de tweede revolutie uit, deze zorgde ervoor dat er een einde kwam aan de Portugese Eerste Republiek. Vanaf nu was de Estado Novo het heersend regime, ook wel de Portugese Tweede Republiek genoemd. Ten slotte brak op 25 april 1974 ook nog de Anjerrevolutie uit. Hiermee zou de Estado Novo eindigen en kwam de Portugese Derde Republiek in regie, dit is het Portugal dat we hedendaags kennen.

De bezienswaardigheden

Lissabon staat bekend als een gezellige stad die vol staat met bezienswaardigheden. Een voorbeeld hiervan is het Mosteiro dos Jerónimos. Dit is een gigantisch klooster dat er prachtig uit ziet. In dit klooster is in 2007 ook het verdrag van Lissabon getekend. Bij de Santa Maria kerk van het kloosterzijn leden van de Koninklijke familie begraven en ook personen als Vasco da Gama. De Torre de Belem is een ander voorbeeld van een prachtig bouwwerk in de stad. Deze oude verdedigingstoren is ook één van de meest bezochte gebouwen in Lissabon. Een bezienswaardigheid dat van buiten niet lijkt dat het is, is de Igreja de Sao Roque. Van de buitenkant is dit gebouw helemaal niet zo bijzonder, maar eenmaal binnen zul je verstelt staan van de schoonheid ervan. Dit zijn slechts enkele hoogtepunten want daarnaast is er nog veel meer te zien en te doen in deze prachtige en gezellige stad.