Wenen

Datum plaatsen bericht 1 June 2015
Categorie van het artikel Steden Oostenrijk

Wenen, soms ook wel Vienna genoemd, is de grootste stad en tevens de hoofdstad van Oostenrijk. Ook is Wenen zelf één van de negen deelstaten van Oostenrijk. Wenen staat ook vaak bij de bovenste plekken van meest leefbare steden ter wereld.

De geschiedenis

De plek van het huidige Wenen is al vanaf 500 voor Christus continu bewoond geweest. De stad werd destijds bewoond door de Kelten, maar in 15 voor Christus kwamen de Romeinen deze plaats veroveren. De stad bleef wel goede banden houden met de Keltische volkeren. In 976 kwam Leopold I van Babenburg in controle over het Margraviate Oostenrijk. Dit was een grensgebied dat zich richtte op de Donau en aan de Oostkant van Beieren lag. Hiervoor moest dus meer gebied worden veroverd en elk persoon van de familie Babenburg die in controle kwam deed dat ook.

Wenen in de 17e eeuw

In 1440 werd Wenen de residentie van het Huis van Habsburg, deze familie zou lang de troon van het Heilig Roomse Rijk in hun bezit hebben waardoor Wenen in 1483 ook de hoofdstad van het Heilig Roomse Rijk werd. Hierdoor werd Wenen ook een centrum voor de kunst, wetenschap, de keuken en muziek. In 1529 en 1683 hebben de Ottomanen geprobeerd de stad over te nemen, maar deze aanvallen zijn succesvol afgeweerd. In 1679 werd wel één derde van de bevolking gedood vanwege een grote plaag. Deze plaag staat bekend als "de grote plaag van Wenen" en werd veroorzaakt door ratten en andere knaagdieren met vlooien.

Tijdens de Napoleontische oorlogen werd Wenen de hoofdstad van Oostenrijk. In 1867 werd Oostenrijk samengevoegd met Hongarije en gingen samen Oostenrijk-Hongarije vormen. Wenen bleef echter wel de echte hoofdstad. In de tweede helft van de 19e eeuw werden omliggende plaatsen opgenomen bij de stad waardoor de stad ontzettend ging groeien. Ook werd er een nieuwe boulevard rondom de binnenstad aangelegd, dit was goed voor het aanzien van de stad. Wenen was ook een echte cultuurstad, vooral in de muziekwereld.

In 1938 kwamen Duitse troepen in Wenen marcheren, dit deden ze vanwege de Anschluss. Hiermee sloot Oostenrijk zich aan bij het Duitse rijk en zorgde er dus voor dat Wenen geen hoofdstad meer was. Op 2 april 1945 startte het Rode Leger het Wenen offensief en de Amerikanen en Engelsen voerden luchtaanvallen uit om Duitse doelwitten uit te schakelen. De Duitsers gaven niet op waardoor de strijd om Wenen 11 dagen heeft geduurd. Na de oorlog is Oost-Oostenrijk grondgebied geworden van de Sovjet-Unie. Wenen werd echter net als Berlijn verdeeld in 4 bezettingszones. Nadat de Russen de blokkade van Berlijn hadden ingevoerd waren de andere landen bang dat ze dit ook bij Wenen zouden doen. In 1955 werd Oostenrijk weer een soevereine staat en werd Wenen ook weer de hoofdstad van Oostenrijk. In 1970 is het Vienna International Centre ingehuldigd waardoor internationale instellingen zich gingen vestigen in de Wenen en dus belangrijk werd op internationaal gebied.

De bezienswaardigheden

Wenen is ook een prachtige stad voor toeristen, het mooie landschap in combinatie met een gezellige stad met veel bezienswaardigheden zorgt hiervoor. Een voorbeeld van een echte bezienswaardigheid is de Stephansdom. Deze kathedraal is werkelijk prachtig, de buitenkant en binnenkant zijn allebei zeer mooi om te zien. Één van de torens van deze kathedraal is de hoogste in Oostenrijk en de op 8 na hoogste kerktoren ter wereld. Ook het stadhuis van Wenen is erg mooi om te zien, in dit raadhuis zit het stadsbestuur en het deelstaats bestuur. Voor het raadhuis ligt het raadhuispark dat vooral in de zomer mooi is om te zien vanwege de fraaie aanleg. In Wenen zijn nog veel meer bezienswaardigheden om te bezoeken maar het is ook gewoon een heel gezellige stad met daar omheen een prachtig landschap. Kortom, een leuke vakantiebestemming dus.