Innsbruck

Datum plaatsen bericht 1 June 2015
Categorie van het artikel Steden Oostenrijk

Innsbruck is een stad in Oostenrijk en de hoofdstad van de deelstaat Tirol. De stad is gebouwd in een brede vallei die tussen hoge bergen ligt. Hierdoor is het een ideale plek voor wintersport waarvoor Innsbruck ook al internationaal voor is genomineerd. In 1976 zijn de Olympische winterspelen in de stad gehouden. De naam van de stad betekend eigenlijk "brug over de Inn".

De geschiedenis

De stad is ontstaan doordat de Romeinen op de plek van de stad een militair kamp hebben opgezet. Het kamp was opgezet aan een belangrijke handelsroute, dit zorgde natuurlijk voor een economisch voordeel.

In 1429 werd Innsbruck als hoofdstad van Tirol benoemd. In de 15e eeuw woonde keizer Maximiliaan I in Innsbruck waar de stad van kon profiteren, een voorbeeld hiervan is de bouw van het Hofkirche. In 1546 kreeg Ferdinand II heerschappij over Tirol en andere gebieden van Oostenrijk, vanuit Innsbruck werden deze gebieden beheert. In deze tijd werden er ook mooie gebouwen gebouwd en kon Innsbruck profiteren van deze positie. In 1669 werd er een universiteit gebouwd, dit was een compensatie voor het feit dat Oostenrijk op dat moment weer in Wenen werd geregeerd.

Maximiliaan I

Tijdens de Napoleontische oorlogen werd Tirol afgegeven aan Beieren omdat dat een bondgenoot van de Fransen was. De Tirolers kwamen echter in opstand en richtten een eigen boerenleger op. Dit leger versloegen de Beierse en Franse troepen. Later kwam dit gemengde leger van Beierse en Franse troepen sterker terug en veroverden Tirol waarop Tirol weer bij Beieren werd gevoegd. Na het congres van Wenen werd Tirol weer teruggegeven aan Oostenrijk.

In 1938 werd Oostenrijk als gevolg van de Anschluss bij het rijk van Duitsland gevoegd. Bij de bevrijding Innsbruck werd de stad zwaar getroffen door de vele bombardementen. Hierdoor zijn ook veel gebouwen verwoest of beschadigd geraakt.

De bezienswaardigheden

Innsbruck is een mooie stad om te bezoeken. Er zijn namelijk meer dan genoeg activiteiten die je er kunt doen. In de winter staat de wintersport hier heel hoog aangeschreven. Ook in de zomer kun je in Innsbruck veel doen. Zo zijn er veel buitenactiviteiten zoals kanoën, abseilen, bergbeklimmen, mountainbiken en nog veel meer. Ook staat Innsbruck bekend als gezellige stad met mooie bezienswaardigheden. Een voorbeeld hiervan is de Dom van Innsbruck. Deze dom is van de binnenkant minstens net zo mooi als de buitenkant. Het "gouden dak" in het centrum van Innsbruck trekt ook veel bekijks. Het is het dak van een erker die met vergulde koperspanen bedekt is. Daarnaast heeft de stad meerdere kastelen om te bezoeken. Er zijn nog veel meer gebouwen te bezoeken maar vergeet ook niet te genieten van het omliggende landschap, zeker één van de mooie punten van Innsbruck.