Utrecht

Datum plaatsen bericht 6 July 2015
Categorie van het artikel Steden Nederland

Utrecht is de hoofdstad en grootste stad van de provincie Utrecht. Ook is Utrecht de op drie na grootste stad van Nederland. De universiteit van Utrecht is de grootste universiteit van het land.

De geschiedenis

De regio Utrecht is er al sinds de steentijd. Er is waarschijnlijk wel eerder een nederzetting geweest, maar de plaats die echt tot de stad Utrecht is uitgegroeid, is waarschijnlijk in de Romeinse tijd gebouwd. Utrecht was destijds een fort dat gewoon de naam Traiectum had. Dit betekende ook fort in het Latijn dus eigenlijk had de plaats toen nog niet echt een naam. In het Nederlands werd Traiectum Trecht, hiervoor kwam de "u" vanwege het "uut" in het oude Nederlands wat stroomafwaarts betekende. Eerst had Utrecht een houten stadsmuur, rond 200 werd deze vervangen door een stenen muur waarvan nog steeds stukjes te zien zijn. In de 3e eeuw begonnen de Romeinen veel problemen te krijgen door aanvallen van Germaanse stammen. Rond 275 werd Utrecht dan ook door de Romeinen verlaten omdat ze de stad niet meer konden handhaven.

In de 7e eeuw werd Utrecht geregeerd door de Franken, die hebben een kerk in de stad gebouwd. Deze kerk werd echter in de strijd met de Friezen afgebroken. In de 7e eeuw werden Ierse en Engelse missionarissen gebruikt om de Friezen te bekeren. Willibrordus werd door de Paus als leider aangewezen. Deze Willibrordus werd later de eerste bisschop van Utrecht. Toen Utrecht een bisdom werd, werd de stad één van de meest invloedrijke zetels van de katholieke kerk binnen Nederland. Onder de Franken werd ook het feodale systeem ingevoerd, dit systeem leidde tot conflicten met andere gebieden. Zo kreeg Utrecht ruzie met Holland en met de hertogen van Gelre.

Kasteel Duurstede

Het bouwen van kerken en kloosters in en rond Utrecht was erg populair. Het bekendste gebouw is de Sint-Maarten kathedraal. In 1320 werd ook de bekende Domtoren gebouwd. Er werden in deze tijd nog veel meer kerken, kloosters en pleinen gebouwd, een paar daarvan zijn door de jaren heen om verschillende redenen verwoest. Utrecht was ook belangrijk voor de handel, de stad lag namelijk aan de oevers van de Rijn, iets dat natuurlijk gunstig is voor de handel. In 1528 verloor Utrecht zijn macht, de stad werd namelijk door Karel V overgenomen en werd dus onderdeel van het Heilig Roomse Rijk. Karel V benoemde ook nieuw bisschoppen, hierdoor werd er schoon schip gemaakt in het bisdom van Utrecht.

In 1579 werd in Utrecht de unie van Utrecht getekend door de 7 Noordelijke Nederlandse provincies. Met deze unie wilden ze hun krachten bundelen tegen de Spanjaarden. Deze unie wordt ook gezien als het begin van de Republiek van Nederland.

In 1843 werd er een spoorweg tussen Utrecht en Amsterdam gelegd. Dit was een typisch moment waardoor de stad weer verder kon groeien. Utrecht werd in de loop van de jaren het belangrijkste spoorwegknooppunt van Nederland. In het begin van de 19e eeuw werden er, vanwege de groeiende bevolking, woonwijken uitgebreid en bijgebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zelf is Utrecht net als de rest van Nederland onderdeel van de Duitsers geweest. Utrecht werd pas bevrijd op 5 mei 1945 toen heel Nederland officieel bevrijd was. De Canadese troepen hadden de stad al eerder omsingeld maar de Duitsers weigerden om uit de stad te vertrekken tot 5 mei. Na de oorlog is het centaal station van Utrecht gemoderniseerd, dit was ook de reden van de bouw van winkelcentrum Hoog Catharijne.

De bezienswaardigheden

Utrecht staat bekend als het centrale punt van Nederland, maar dit is niet de enige reden waarom veel mensen Utrecht opzoeken. Utrecht is namelijk ook een mooie vakantiebestemming, dit heeft vooral te maken met de mooi natuur rondom de stad, zoals de Utrechtse heuvelrug en de Loosdrechtse Plassen. De stad zelf staat bekend om de gezellige sfeer en mooie bezienswaardigheden. Qua bezienswaardigheden is de Domtoren het bekendste gebouw van Utrecht. Het gebouw heeft de grootse kerktoren van heel Nederland. Het gebouw is het van buiten al prachtig en indrukwekkend om te zien maar dat is ook zeker het geval aan de binnenkant. Ook heeft de stad kastelen zoals Slot Zeist en Kasteel Duurstede. Slot Zeist is een kasteel waar je de Gouden Eeuw kunt proeven. Het kasteel zelf, maar ook andere zaken, zoals de tuin zijn zeer stijlvol. Daarnaast vallen er ook historische tentoonstellingen te bekijken. Kasteel Duurstede is het oudste kasteel van de twee en is ook in minder goede staat. Ondanks dat is het een hele populaire plek om te bezichtigen, feesten te houden, te trouwen etc. Dit zijn slechts enkele gebouwen van de stad. Utrecht is een plaats waar nog veel meer te zien en te doen is.