Tilburg

Datum plaatsen bericht 22 April 2015
Categorie van het artikel Steden Nederland

Tilburg ligt in de provincie Noord-Brabant en staat op de zesde plek van grootste steden van Nederland. De stad heeft mooie bezienswaardigheden zoals de Heuvelse Kerk en de Heikese Kerk.

De geschiedenis

Tilburg werd voor het eerst officieel genoemd in 1191. Er werd toen namelijk een document uit 709 gekopieerd dat destijds in Tilburg was geschreven. Tilburg was toen nog, samen met een paar andere plaatsen, West-Tilburg maar werd toen het Groot-Tilburg genoemd.

In de 15e eeuw werd er een kasteel in de stad gebouwd. De bouw van een fabriek, in 1858, zorgde ervoor dat het kasteel weg moest en er op deze plek een fabriek kwam te staan. Het kasteel is alleen nog terug te vinden in het wapen van de stad. Rond 1600 werd Tilburg de belangrijkste stad op gebied van wol in Brabant. Dit kwam mede door schapenteelt die al veel aanwezig was. Pas op 18 april 1809 kreeg Tilburg stadrechten van Lodewijk Napoleon Bonaparte, de jongere broer van Napoleon I.

In de 19e eeuw werden er op het gebied van infrastructuur flinke verbeteringen gerealiseerd. Zo werden er nieuwe wegen en spoorwegen aangelegd en werd het Wilhelminakanaal gegraven waardoor Tilburg een haven kreeg. Deze haven was pas in 1923 helemaal af, maar werd al vanaf 1916 gebruikt.

Koning Willem II

Koning Willem II verbleef altijd graag in Tilburg. In 1847 werd er zelfs, in opdracht van Willem II zelf, een paleis in de stad gebouwd. Deze diende destijds als buitenverblijf. Hij heeft er alleen zelf nooit van kunnen genieten omdat hij al stierf voordat de bouw was voltooid. Het gebouw werd aan de gemeente overgedragen, maar dan moet er wel een hogere school in komen, wat ook gebeurde. Dit was de school waar Vincent van Gogh aan heeft gestudeerd. In de 19e eeuw werd de stad wolstad genoemd omdat Tilburg maar liefst 125 wolfabrieken had.

In het begin van de 20e eeuw werd er een plan gemaakt voor de uitbreiding van de stad waarin ook de infrastructuur werd meegenomen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de brug over het Wilhelminakanaal door de Nederlanders zelf opgeblazen. Daarna werd de stad ook nog gebombardeerd door het Duitse leger. Na de Tweede Wereldoorlog gingen de uitbreidingen van de stad echter gewoon verder. Toen de textielindustrie in de jaren 60 verdween, werd dat opgevangen door nieuwe bedrijventerreinen en moderne nijverheid.

De bezienswaardigheden

Tilburg is een stad met mooie bezienswaardigheden. Een voorbeeld hiervan is de Heuvelse Kerk. Een ander voorbeeld van een prachtige kerk in Tilburg is het Heikese Kerk. Van allebei de kerken vallen de kerktorens op. Natuurlijk is er nog veel meer te beleven in deze stad. Het stadion van Willem II bijvoorbeeld.