Middelburg

Datum plaatsen bericht 22 April 2015
Categorie van het artikel Steden Nederland

Middelburg is de hoofdstad van de provincie Zeeland en ligt op het voormalig eiland Walcheren. Naast de sfeer zijn ook de bezienswaardigheden reden om deze gezellige stad te bezoeken.

De geschiedenis

Uit archeologische vondsten blijkt dat Middelburg in het midden van de 9e eeuw is ontstaan. De stad werd zo genoemd omdat het de middelste burcht op het eiland Walcheren was. In 1217 kreeg Middelburgvan graaf Willem I van Holland stadsrechten. In 1432 en 1492 kreeg de stad met grote branden te maken. Doordat de Sloe, een zeearm, nog bevaarbaar was kon de stad uitgroeien tot een handelsstad. Zo groot zelfs dat het na Amsterdam de grootste was.

In 1559 werd Middelburg onder Philips II een bisdom, dit was echter van korte duur. Middelburg koos als één van de enigste plaatsen in Zeeland de kant van de Spanjaarden. In 1574 moest Middelburg zich, na maandenlang belegering door de Geuzen, toch overgeven aan de prins. Tot aan het eind van de 16e eeuw was Middelburg de grootste koopliedenstad van de Noordelijke Nederlanden. De stad was ook de belangrijkste plaats van de VOC, zelfs net zo belangrijk als Hoorn, Delft, Enkhuizen en Rotterdam bij elkaar. Middelburg speelde ook een belangrijke rol in de slavenhandel.

Het station van Middelburg

De positie van Middelburg kwam door de Vierde Engelse Oorlog onder druk te staan. Dit werd vervolgd door de Fransen die de Nederlanden kwamen bezetten. Ook de haven van de stad werd steeds minder goed bereikbaar. Dit kwam doordat de Sloe dicht begon te slibben. Daarom werd er een kanaal gegraven waardoor de haven toch weer goed bereikbaar werd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden Middelburg en de rest van Walcheren het zwaar. Op het moment dat Nederland zich over had gegeven aan Duitsland waren er nog Franse troepen aanwezig én in gevecht met de Duitsers. De Fransen begonnen toen Middelburg te bombarderen om zo hun terugtocht te dekken. Deze bombardementen richtten grote schade aan maar het aantal slachtoffers bleef beperkt door evacuaties vooraf. Ook tijdens de bevrijding werd de stad flink beschadigd. Na de oorlog werd de stad weer zo goed mogelijk opgebouwd.

De bezienswaardigheden

Middelburg is een leuke stad om te bezoeken, de stad heeft namelijk mooie bezienswaardigheden die je kunt bezoeken. Een voorbeeld hiervan is het stadhuis van Middelburg. De bouw van dit stadhuis is in de 15e eeuw begonnen. Je kunt ook onder leiding van een gids de binnenkant van het gebouw bekijken. Ook de abdij van Middelburg is mooi om te bezoeken. De oudste delen van de abdij dateren uit de 11e eeuw. De Lange Jan is ook onderdeel van dit abdij. De Lange Jan kan voor een deel beklommen worden wat voor een mooi uitzicht over de stad zorgt. Er is nog veel meer te zien in Middelburg zoals de Markt en het Zeeuws Museum.