Haarlem

Datum plaatsen bericht 17 April 2015
Categorie van het artikel Steden Nederland

Haarlem is een stad in Noord-Holland en ligt aan de rivier het Spaarne. Tijdens een bezoek aan deze stad kunt u genieten van de gezellige sfeer en bijzondere gebouwen.

De geschiedenis

Wanneer de Haarlem voor het eerst echt vorm kreeg is niet duidelijk, wat we wel weten is dat de plaats in de 10e eeuw voor het eerst in bronnen voor komt. Toen was het nog een klein plaatsje dat Haralem heette.

Onthoofding door Spanjaarden na belegering Haarlem

In 1245 kreeg Haarlem stadsrechten, ook graven van Holland gebruikten de stad als zetel. Doordat de stad een gunstige ligging aan de Spaarne had, kon de plaats zich goed ontwikkelen. Het brouwen van bier, de scheepsbouw en de lakennijverheid waren destijds de grootste bron van inkomsten voor de stad. In de 15e eeuw stagneerde de groei door de oorlog met de West-Friezen. Tijdens de 80 jarige oorlog koos Haarlem de kant van Willem van Oranje en zijn opstandelingen tegen het Spaanse bewind. Haarlem werd belegerd door de Spanjaarden, uiteindelijk kon de stad niks anders doen dan zich overgeven omdat de bevolking bijna uitgehongerd was waarop 700 mensen van het verzet werden onthoofd. Drie jaar na de verovering van de Spanjaarden brak er in de stad een grote brand uit. In 1577 vertrokken de Spanjaarden en was de stad weer van Willem van Oranje.

Tijdens de reformatie beleefde Alkmaar, als katholieke stad, soms zware tijden. Daarom besloot de stad om katholieken en protestanten gelijke rechten te geven waardoor Alkmaar een van de weinige steden met godsdienstvrede was. Toch werd die vrede verbroken door de protestanten doordat zij de kerken gingen plunderen en priesters doodden. Daarna werd alleen de gereformeerd godsdienst toegestaan. Toen de rust was weergekeerd begon de stad weer op te bloeien. Zowel het inwonersaantal als de economie maakte een flinke groei door. Van 1577 tot 1680 bleef deze groei doorzetten door de textielnijverheid en de vele kanalen voor de trekvaart die er, om de handel te stimuleren, werden gegraven .

De eerste Nederlandse spoorweg liep van Amsterdam naar Haarlem. Daarna volgden er steeds meer spoorwegen. Tegenwoordig wordt er ook aandacht aan de bouw in Haarlem besteed, grote bouwprojecten worden er namelijk verwezenlijkt.

De bezienswaardigheden

In Haarlem is er genoeg te doen en te bezoeken. Een voorbeeld hiervan is de Grote Markt. Hier hangt een gezellige sfeer en dit plein wordt ook voor bijzondere gebeurtenissen gebruikt. Er omheen staan mooie oude gebouwen die vroeger grote betekenis hebben gehad voor de stad. Haarlem staat ook bekend om de gezellige winkelstraten en de molens. Ook de Amsterdamse Poort, ook wel de Spaarnwouderpoort genoemd wordt, is er te vinden. Dit gebouw komt uit de 14e eeuw maar is zeer goed onderhouden en ziet er fraai uit. Er is in Haarlem nog veel meer te zien. Oude gebouwen, nieuwe gebouwen, musea etc.