Enschede

Datum plaatsen bericht 11 October 2015
Categorie van het artikel Steden Nederland

Enschede is de grootste stad van Overijssel en ligt in het oosten van de provincie. Omdat Enschede tegen de Duitse grens aan ligt, werd de stad goed samen met Duitse steden zoals Gronau. Ook is de stad belangrijk in educatief opzicht want zowel de hogeschool Saxion en de Technisch Universiteit Twente bevinden zich hier. Met name de universiteit is een zeer belangrijke. Enschede is ook thuishaven van de voetbalclub FC Twente.

De geschiedenis

Enschede begon in de vroege middeleeuwen als een kleine agrarische nederzetting. In deze tijd was de omgeving van Enschede een woest landschap van veenmoerassen en grote heidevelden. De ontwikkeling van het plaatsje ging eigenlijk best snel, dit was te danken aan de ligging aan handelsroutes tussen Deventer en Münster en Osnabrück.

In 1325 ontving Enschede stadrechten van de Bisschop van Utrecht. Vanaf dat moment mocht de plaats zich ook gaan versterken, dit en gebeurde door het graven van twee grachten en het planten van een hoge haag waar bijna niet doorheen te komen was. De stad was in de late middeleeuwen nog niet echt ontwikkeld, in die tijd bestond Enschede namelijk voor het grootste deel uit hout en modder. Slecht enkele gebouwen waren destijds van steen.

In 1518 werd Enschede veroverd door de Geldersen, hiermee sloopten ze de verdediging van de stad. Op 15 oktober 1597 veroverde prins Maurits de stad, dit ging geheel zonder geweld. Toen de prins aan de stadspoorten verscheen kon hij namelijk zo naar binnen zonder enkel verzet. Verzet had sowieso niet zoveel nut gehad omdat de vestingwerken sterk verwaarloosd waren.

De voormalige textielvakschool in Enschede

Enschede is verder onbelangrijk geweest maar dit veranderde in de 18e eeuw. Toen kwam namelijk de textielnijverheid op en die ontwikkelde zich heel snel. De textielindustrie in Twente werd ontzettend gestimuleerd door de regering omdat België onafhankelijk werd en dus al veel textielindustrie verloren ging. Enschede werd op gebied van textielindustrie de belangrijkste stad van Nederland, hierdoor ontwikkelde de stad zich in gigantisch tempo. Niet alleen het bevolkingsaantal werd vijf keer zo groot, ook kwam Enschede er beter uit te zien, onder andere door de bouw van moderne woonwijken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had Enschede het soms zwaar te voorduren, de stad is namelijk tientallen keren gebombardeerd. Hierbij zaten ook bombardementen van geallieerden omdar ze dachten dat Enschede een Duitse stad was. Wel konden er in Enschede veel Joden de oorlog overleven, meer dan de helft van de Joden in Enschede heeft de oorlog namelijk overleefd. Dat is een kwart van de overlevenden in heel Nederland.

In de jaren 60 is de textielindustrie helemaal ten onder gegaan, dit was een enorme klap voor Enschede. De stad raakte namelijk maarliefst 30.000 arbeidsplaatsen kwijt. Op 13 mei van het jaar 2000 vond in Enschede de vuurwerkramp plaats, dit kostte 23 mensen het leven en leed het tot bijna 1000 gewonden.

De bezienswaardigheden

Enschede is een zeer levendige stad, dit komt mede door alle studenten. Hierdoor is er veel te doen en is het uitgaansleven van de stad zeer levendig. Daarnaast worden er gedurende het jaar verschillende festivals en evenementen georganiseerd. Enschede heeft een aantal musea, hieronder valt ook het museum de Twentse Welle. Voor zowel ouderen als kinderen is het erg leuk om er rond te lopen en de collectie te bekijken. Ook zijn er mooie gebouwen te bezoeken zoals de Grolsch Veste, het stadion van FC Twente, of de Grolsch fabriek. Bij beide gebouwen kunt u een leuke rondleiding krijgen. Bij de Grolsch fabriek hoort bij de rondleiding ook natuurlijk het nodige proeven. Proost!