Eindhoven

Datum plaatsen bericht 22 April 2015
Categorie van het artikel Steden Nederland

Eindhoven ligt in de provincie Noord-Brabant en is onder andere bekend van het bedrijf Philips en de voetbalclub PSV, maar het is ook gewoon een gezellige stad met mooie bezienswaardigheden.

De geschiedenis

Eindhoven ligt van oorsprong op een wat hoger gelegen terrein bij de riviertje de Dommel en de Gender. Mensen gingen er pas rond de 8e eeuw echt wonen. Vanwege de ligging aan belangrijke handelswegen, iets dat natuurlijk gunstig is voor de economie, werd later Eindhoven gesticht. Veel is er niet bekend van deze periode omdat bij een stadsbrand in 1486 bijna alle documenten verloren gingen.

In 1232 kreeg Eindhoven stadsrechten. Daar waar de meeste steden als kleine plaatsjes begonnen en langzaam uitgegroeiden is Eindhoven, na van het stichten ervan, snel gegroeid. Op de plaats waar tegenwoordig Villa Ravensdonck staat stond vroeger een kasteel. Een tijdlang was de stad omringd door stadwallen maar deze zijn tijdens het Beleg van Eindhoven afgebroken.

Eindhoven staat bekend om haar industrie. Rond 1900 begonnen er veel industriële ontwikkelingen plaats te vinden. Dit was goed voor de industrie in Eindhoven waardoor de fabrieken meer werknemers aantrokken. Er waren destijds namelijk veel textielfabrieken, tabaksverwerkers, lucifersfabrieken en natuurlijk Philips. Eindhoven had natuurlijk veel economische voordelen van de fabrieken en fabrikanten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog behoorde Eindhoven tot de steden die bevrijd werden tijdens Operation Market Garden. Tegenwoordig wordt de bevrijding elk jaar nog gevierd door middel van een lichtjesroute.

De bezienswaardigheden

Hoewel Eindhoven veel industrie heeft, is het ook een stad dat gezelligheid een mooie bezienswaardigheden heeft. Een voorbeeld hiervan is de Sint-Catharinakerk. Een ander voorbeeld is de Paterskerk. Eindhoven heeft nog meer mooie kerken, maar heeft ook meerdere musea. Ook het uitgaansleven in Eindhoven staat goed aangeschreven.