Dordrecht
- Activiteiten
- Bestemmingen
- Campings
- Faciliteiten
- Kamperen
- Natuurparken
- Nazomeren
- Steden België
- Steden Denemarken
- Steden Duitsland
- Steden Engeland
- Steden Frankrijk
- Steden Hongarije
- Steden Italië
- Steden Kroatië
- Steden Luxemburg
- Steden Nederland
- Steden Oostenrijk
- Steden Portugal
- Steden Slovenië
- Steden Spanje
- Steden Tsjechië
- Steden Zwitserland
- Stedentrips
- Thema
- Tieners
Dordrecht ligt in de provincie Zuid-Holland. De stad wordt vaak ook als Dordt genoemd.
De geschiedenis
De stad is ontstaan aan het riviertje De Thuredrecht. De plaats is naar het riviertje vernoemd. Voordat de stad Dordrecht heette werd het namelijk ook Thuredrecht genoemd. De naam Dordrecht werd officieel pas in 1120 genoemd.
In 1220 gaf graaf Willem I Dordrecht stadrechten. Uit bronnen is terug te vinden dat de stad al eerder een stadachtige plaats was en waarschijnlijk ook al bepaalde rechten van een stad had gekregen. Dordrecht is officieel niet de eerste stad van Nederland maar werd vaak wel zo genoemd. De stad heeft namelijk de oudste papieren van alle steden in Noord- en Zuid-Holland. Dordrecht was daardoor in de 13e en 14e eeuw een belangrijke plaats. In de 13e eeuw werd er een Latijnse school opgericht, deze behoort tot de oudste gymnasia van Nederland. In de 14e eeuw werd de stad vooral belangrijk door de productie van oorlogstuig en vaartuig.
In de 15e eeuw ging het wat minder goed. Eerst startte in 1418 het beleg van Dordrecht omdat Jacoba van Beieren en Jan IV van Brabant wilden dat Jan van Beieren vertrok uit de stad. Dit maakte het conflict tussen de Hoeken en de Kabeljouwen erger. De stad was destijds een stapelmarkt door de gunstige ligging. In 1481 werd de stad ingenomen door Jan van Egmond, de oorzaak hiervan was het conflict tussen de Hoeken en de Kabeljouwen.
In 1566 vond er in Dordrecht een Beeldenstorm plaats en in 1572 werd de stad bevrijd door de Watergeuzen. De stad werd een centrum voor de reformatie. Na het Tweede Stadhouderloze tijdperk had Dordrecht een sterk anti stadhouderlijke richting. Op 18 September 1787 moest Dordrecht zich overgeven aan de Pruisische koning Frederik Willem. Deze koning was de zwager van Willem V. Willem V werd stadhouder stadhouder, waar Dordrecht juist op tegen was. De zoon van Willem V, Willem VI, werd 1815 koning van Nederland en kreeg toen de naam Willem I.
Toen de Fransen Nederland veroverden, namen ze ook Dordrecht in. In Dordrecht werd de Franse vlag verwijderd en “oranje boven” geschreeuwd. De Fransen reageerden hierop door door het vuur te openen en er vielen een paar gewonden en 1 dode. Op 23 november vluchtte het Franse leger de stad uit omdat ze hoorden dat er Russische Kozakken en Pruisische troepen onderweg waren.
In Dordrecht werd door Gerrit de Vries eerst de frikandel uitgevonden en daarna de mexicano. Ook zijn er in de stad meerdere films opgenomen zoals Kruimeltje, De Tasjesdief, Pietje Bell en nog meer. Ook Jackie Chan nam in de stad delen op voor Who Am I.
De bezienswaardigheden
Dordrecht is een leuke stad om te bezoeken en het heeft mooie bezienswaardigheden. Een voorbeeld is de Grote Kerk. Deze kerk is zowel van buiten als binnen prachtig om te zien. Daarnaast zijn er nog meer oude kerken en andere historische bouwwerken te bezichtigen.
Dordrecht is een mooie bestemming voor een dagtocht / uitje vanuit uw camping in Zuid-holland in Nederland.