Luxemburg

Datum plaatsen bericht 9 June 2015
Categorie van het artikel Steden Luxemburg

Luxemburg is de hoofdstad van het groothertogdom Luxemburg. De stad is erg rijk vergeleken met andere Europese steden. Daarnaast is de plaats belangrijk voor de Europese Unie, verschillende Europese instellingen zijn namelijk in Luxemburg gevestigd.

De geschiedenis

Het ontstaan van de stad begon in de Romeinse tijd. Op de kruising van twee Romeinse handelsroutes is een versterkte toren gebouwd om dit punt te beschermen. In 963 werd op de plek van dit kruispunt en de toren door Siegfried I van de Ardennen een kasteel gebouwd. Dit kasteel werd Lucilinburhuc genoemd, dit betekende destijds "klein kasteel". Ook werd er een kerk en een markt gebouwd en de stad begin zich door middel van de handel te ontwikkelen.

Vanwege de ligging is de stad altijd een strategisch militair punt geweest. Hierdoor werden er in het eind van de 12e eeuw weer nieuwe vestingwerken gebouwd, en dit deed Jan de Blinde in 1340 ook. In 1443 werd Luxemburg veroverd door Philips de Goede. Onder deze Habsburgse regie werd het kasteel en de verdediging nog sterker gemaakt, totdat het een van de sterkste posities van heel Europa werd. Doordat deze positie en het fort zelf van groot belang was, werd er veel om gevochten en is de stad vaak overgenomen. In chronologische volgorde is de stad namelijk eerst van de Bourgondiërs geweest, daarna kwamen de Spanjaarden, daarna volgden de Oostenrijkers, hierna volgden de Fransen, en ook de Pruisen hebben de stad veroverd. Uiteindelijk werd Luxemburg in 1890 onafhankelijk omdat Willem III zonder kinderen stierf.

In de Eerste Wereldoorlog probeerde Luxemburg neutraal te blijven maar dat lukte niet want de stad werd in 1914 toch door Duitsland ingelijfd. In 1921 werd Luxemburg-stad behoorlijk groter omdat omliggende gemeenten bij de stad werden gevoegd. Hiermee werd het de grootste gemeente van het land. In 1940 werd Luxemburg opnieuw veroverd door Duitsland, dit keer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 10 september 1944 werd Luxemburg bevrijd door de geallieerden.

De bezienswaardigheden

Luxemburg staat tegenwoordig bekend om de mooie omgeving, gezellige stad en mooie bezienswaardigheden. Eén van die bezienswaardigheden is het Groothertogelijk paleis. Dit paleis wordt nog steeds gebruikt om onder andere staathoofden en ministers onder te brengen. Ook de kazematten van Luxemburg zijn mooie en indrukwekkend om te bekijken. Deze ondergrondse tunnels en gangen waren ooit onderdeel van het verdedigingswerk van de stad. Vanuit deze kazematten kon ook met kannonen en ander geschut geschoten worden. Daarnaast zijn er in en rond de stad talloze kastelen te vinden. Sommige zijn nog geheel intact en zijn van binnen te bezichtigen, andere kastelen worden gebruikt als musea. Verder is er nog veel meer te doen en te zien in deze prachtige, gezellige stad.