Zadar

Datum plaatsen bericht 10 April 2015
Categorie van het artikel Steden Kroatië

Zadar is gelegen in Dalmatië en is qua grootte de vijfde stad van Kroatië. De stad ligt aan de Adriatische kust en is daarom een ideale badplaats in combinatie met een rijke historie. Dit maakt het een ideale badplaats en een prachtige bestemming voor een dagtocht vanuit een camping in de omgeving.

De geschiedenis

Zadar stond lang geleden bekend als Ladera of Lader. Al sinds de steentijd leven er mensen op en rond de plek van de stad, in de 9e eeuw voor Christus was er echter pas sprake van een echte nederzetting. Destijds was de bevolking Liburnisch en stonden bekend als goede kooplui maar ook als piraten.

In de 2e eeuw voor Christus vielen de Romeinen de regio binnen. In 59 voor Christus werd Zadar een Romeins dorp. In de burgeroorlog tussen Caesar en Pompeius vochten de legers in Zadar mee met Caesar. Caesar beloonde de steden die aan zijn zijde vochten door ze de titel van "Romeinse kolonie" te geven. Onder de leiding van de Romeinen begon de stad te bloeien. De stad kreeg een Romeins stratenplan, riolering, watervoorzieningen, een forum en nog veel meer. Ook het Christendom werd overgenomen, in de 3e eeuw kreeg de stad namelijk zijn eigen Christelijke bisschop.

Het Ostrogotische koninkrijk

Door het wegvallen van het West-Romeinse rijk kreeg de stad tijdens de vroege middeleeuwen last van invallen van de Hunnen. In 481 werd de stad samen met de rest van Dalmatië onderdeel van Ostrogotische koninkrijk. In deze tijd ging het minder goed met de stad. Zadar werd namelijk verwaarloosd waardoor veel gebouwen in verval raakten. Dat werd nog eens verergerd door een aardbeving. In diezelfde 6e eeuw begonnen de Byzantijnen de regio aan te vallen en namen vervolgens de regie over. De handelslieden begonnen steeds meer te handelen met het Kroatische koninkrijk dat destijds nog niet zo lang gevormd was. Dat land had goede landbouwgrond waar dus veel te halen was. Later werd Zadar ook politiek verenigd met het achterland van Kroatië.

Doordat de stad zich flink ontwikkelde en groeide werd de stad een concurrent van Venetië. Toch moest Zadar bescherming bij Venetië zoeken tegen piraten. De Venetianen zagen dit natuurlijk wel zitten en versloegen de piraten zodat ze daarna Dalmatië over konden nemen. Later werd de stad weer grondgebied van Byzantium die naar onderhandelingen de stad doorgaven aan Kroatië. Nog weer later, in het jaar 1202, werd Zadar door Venetië verwoest.

Ladislaus van Napels

Na de dood van Lodewijk I van Kroatië-Hongarije, kwam de stad eerst onder regie van Sigmund van Luxemburg en later onder Ladislaus van Napels te staan. Maar Ladislaus verkocht Zadar gewoon weer aan Venetië. De bevolking van Zadar hadden genoeg van de verbintenis met Venetië, dus kwamen er opstanden. In de 16e en 17e eeuw probeerden de Ottomanen de stad over te nemen en vielen de stad aan. Zadar was binnen het bereik van Ottomaanse artillerie dus kreeg de stad veel te lijden en werden veel gebouwen verwoest. Dit met dramatische gevolgen voor de economie van de stad. De combinatie met ziekten zoals de pest maakten de situatie echt rampzalig.

In 1797 werd het Verdrag van Campo Formio getekend. Dit betekende dat Zadar eindelijk was verlosd van Venetië en werd ingelijfd bij het koninkrijk van Oostenrijk. In de 19e eeuw heeft de stad onderdeel uitgemaakt van de koninkrijken van Italië, Frankrijk en tot slot weer Oostenrijk. Er ontstonden wel conflicten tussen de Italiaanse en Slavische bevolking in Zadar. Eeuwenlang hadden de Italianen met hun gewoontes geleefd en hadden ze voorrechten vanwege de Venetiaanse overheersing. Maar door de Oostenrijkers werd de Duitse en Slavische cultuur ook belangrijk en dat konden de Italianen niet waarderen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Dalmatië onderdeel van Italië en Zadar het centrum van het Italiaanse territoriale eenheid. Tijdens de bevrijding van Zadar werd de stad hevig gebombardeerd. Het werd ook wel "het Dresden van de Adriatische Zee" genoemd. Na afloop van de oorlog was 60% van de stad verwoest.

Na de oorlog werd de stad weer opgebouwd en werd het belangrijk voor de politiek en de economie. Zadar behoorde tot Joegoslavië. Totdat het na de Kroatische onafhankelijkheidsoorlogen bij Kroatië kwam te horen.

De bezienswaardigheden

Zadar is een prachtige stad om te bezoeken. Er zijn veel bijzonderheden om te bezichtigen. Een voorbeeld hiervan zijn de stadmuren. Deze zijn in goede staat en erg mooi om te zien. Een anders zeer opmerkelijk spektakel van de stad is het zeeorgel. Eigenlijk kun je het pas geloven als je het orgel zelf ziet en hoort. Het lijkt een soort trap in de zee waarvan de geluiden worden gestuurd door de wind en de zee. Ook de Sv. Donat is prachtig. Dit is een kerk gebouwd door de Byzantijnen welke is uitgegroeid tot een symbool voor de stad. Tegenover de stad zijn overblijfselen van een oud Romeins forum te vinden. Er zijn nog veel meer gebouwen, musea, historie enzovoort te vinden. Maar er zijn ook mooie stranden waar u heerlijk kunt genieten.