Rovinj
- Activiteiten
- Bestemmingen
- Campings
- Faciliteiten
- Kamperen
- Natuurparken
- Nazomeren
- Steden België
- Steden Denemarken
- Steden Duitsland
- Steden Engeland
- Steden Frankrijk
- Steden Hongarije
- Steden Italië
- Steden Kroatië
- Steden Luxemburg
- Steden Nederland
- Steden Oostenrijk
- Steden Portugal
- Steden Slovenië
- Steden Spanje
- Steden Tsjechië
- Steden Zwitserland
- Stedentrips
- Thema
- Tieners
Rovinj is een Kroatische stad in de provincie Istrië. De stad is een populaire stad voor toeristen vanwege de ligging aan zee en omdat het gewoon een leuke stad is. Voor de kust van de stad liggen 22 kleine eilandjes, de zee bij Rovinj is ook bekend vanwege het heldere water en leuke stranden.
De geschiedenis
Rovinj werd voor het eerst genoemd in de 7e eeuw. De stad stond toen nog bekend onder de naam Castrum Rubini. De stad zelf is waarschijnlijk al eerder ontstaan, men denkt dat dat tussen de 3e en 5e eeuw is gebeurd. Na de val van het West-Romeinse rijk heeft de stad verschillende aanvallen moeten meemaken. De aanvallen van de Slaven, Neretva en de Saracenen konden worden afgeslagen maar dat kon niet bij aanvallen van de Byzantijnen die dan ook de stad gingen regeren. Na de Byzantijnen lukte het ook Longobarden en daarna de Franken om de stad te veroveren en het vervolgens te regeren. In de regeringsperiode van de Romeinen was Rovinj een autonome gemeente waarin het dus veel meer vrijheid had dan onder de regie van de andere overheersers.
In 966 werd Rovinj onderdeel van het bisdom Porec. In de 10e en 11e eeuw werd Istrië bestuurd door rijke Duitse families. Deze families keurde de groei en economische welvaart van Venetië goed. In 1208 kwam de stad afwisselend onder bestuur van Aquilia en Venetië. Venetië wou het Noorden van Istrië namelijk graag onder controle hebben omdat ze dit gebied dan namelijk ook konden gebruiken als buffer voor aanvallen uit het Oosten. Veel steden in Istrië, waaronder Rovinj, dachten ook dat Venetië de beste oplossing voor hun was omdat Venetië voor bescherming kon zorgen vanwege de grootte van de Venetianen. Vanaf 1283 hoorde Rovinj dus, samen met verschillende andere steden in Istrië, bij de grote macht Venetië. Er werd veel vrijheid aan de gemeenten gegeven maar Venetië zelf benoemde wel de mensen die het werk gingen doen, dus viel de vrijheid nog wel tegen. Aan het eind van de middeleeuwen brak de pest uit in Rovinj maar door het gunstige klimaat leed de stad relatief gezien heel weinig hiervan.
Aan het eind van de 16e eeuw werd Rovinj twee keer aangevallen door piraten waarbij ze de stad plunderde en in brand staken. Doordat de Turken in omliggende landen doorbraken sloegen veel mensen op de vlucht en migreerden naar Istrië, hierdoor kwam er een grote bevolkingsgroei in Rovinj. De stad was een belangrijke plaats in de handel tussen Venetië en het Midden-Oosten. De zeelui uit Rovinj stonden ook bekend als moedige personen, dit werd al helemaal bewezen in de zeeslagen met de Turken. Tijdens de oorlog met de Turken werd er ook veel verdediging in Rovinj gebouwd, dat moest ook wel want de stad was een plaats waar veel schepen werden gebouwd. In de tweede helft van de 18e eeuw werden er hoge belastingen en hoge handelsmaatregelen opgelegd. Hierdoor kwamen er opstanden in de stad en zorgde ervoor dat Rovinj een smokkelaarcentrum werd.
In 1979 hield de Republiek Venetië om met bestaan, hierna werd er democratisch een nieuw bestuur gekozen. De stad stond toen echter wel onder controle van de Oostenrijkers, dat duurde echter maar tot 1805 toen kwam Napoleon met zijn leger namelijk de stad veroveren. In 1813 keerden de Oostenrijkers alweer terug vanwege de ondergang van Napoleon. In de Oostenrijkse en later de Oostenrijk-Hongaarse periode begon de stad zich goed te ontwikkelen, er werden namelijk scholen, ziekenhuizen, fabrieken, gas en elektriciteit gebouwd. Na de Eerste Wereldoorlog viel het rijk van Oostenrijk-Hongarije, hierna kwam Rovinj onder regie van Italië die de stad behield tot 1943. Toen werd het namelijk door de Duitsers geregeerd tot 1945. Op 25 Juli werd Kroatië opgericht, hier werd de stad vervolgens onderdeel van tot op de dag van vandaag.
De bezienswaardigheden
Zoals al eerder verteld, Rovinj staat tegenwoordig bekend om het toerisme. Deels de reden hiervan zijn de stranden en de zee, de andere reden is de stad zelf. Dit komt namelijk vanwege de leuke sfeer en de bezienswaardigheden. Een voorbeeld hiervan is de Sint-Euphemia Kathedraal, deze kathedraal is zowel van de buitenkant als de binnenkant erg mooi en is dus leuk om te bezoeken. De toren van dit gebouw is te beklimmen waardoor er een mooi uitzicht over de stad en de zee te zien is. Ook de Balbi poort is leuk om te zien, deze oude stadspoort is niet heel erg groot of ontzettend mooi maar is toch wel leuk om te zien. Vlakbij zuijn er knusse straatjes met winkeltjes en eetgelegenheden. De grootste reden waarom mensen Rovinj bezoeken blijft toch het strand.
Rovinj is een mooie bestemming voor een dagtocht / uitje vanuit uw camping in Istrië in Kroatië.