Rijeka

Datum plaatsen bericht 23 April 2015
Categorie van het artikel Steden Kroatië

Rijeka is de op twee na grootste stad van Kroatië en de hoofdstad van Kvarner. Het is de belangrijkste havenstad van het hele land. Door de diepe haven is de stad niet alleen belangrijk voor de handel maar ook voor de scheepsbouw. Door de rijke historie van de stad zijn er mooie bezienswaardigheden te bezichtigen.

De geschiedenis

Op de plek van de stad zijn vondsten van menselijke activiteiten gevonden uit de neolithische tijd. Maar de eerste echte bewoners van de nederzettingen waren Tarsatica op de heuvel en de Liburni aan zee. In de tijd van de Romeinen werd de stad herbouwd en kreeg de naam Flumen.

In het begin van de middeleeuwen kreeg de stad de Kroatische naam Rika Svetoga Vida. Er was toen ook een stadsmuur aanwezig en in het centrum van de stad stond een fort. Vanaf de 5e eeuw kreeg de stad te maken met verschillende regeerders. Eerst kwamen de Ostrogoten, daarna de Byzantijnen, de Lombarden, en tot slot de Avaren. In 799 werd de stad, onder leiding van Karel de Grote, overgenomen door de Franken maar dat ging niet zonder verzet. De eerste belegering kon de stad afslaan waarbij de Frankische commandant werd gedood. Later lukte het de Franken het wel de stad in te nemen, waarbij het kasteel werd verwoest.

Het graf van Frankopan

Rond 925 werd Rijeka onderdeel van het Koninkrijk Kroatië. Onder heerschappij van Frankopan werd het kasteel en de rest van de stad herbouwd. De stad werd in 1466 gekocht door Frederik III, de keizer van het Habsburgse Rijk. Rijeka werd in die tijd zelfs een rivaal van het grote Venetië. De stad zou de komende tijd, meer dan 450 jaar, onder regie van de Habsburgers blijven. Het werd wel een korte periode, van 1805 tot 1813, overgenomen door Frankrijk. In 1466 lukte het de Venetianen de stad aan te vallen en te plunderen. Ook de Ottomanen hebben de stad meerdere malen aangevallen, maar hebben Rijeka nooit kunnen bezetten.

In de 16e eeuw werd de stad voor een deel herbouwd. In 1719 werd de haven van Rijeka tot vrije haven verklaard. Vanaf 1804 werd de stad onderdeel van het Keizerrijk Oostenrijk. Ook was Rijeka een belangrijk basis voor de marine. In het eind van de 19e eeuw werd de stad flink uitgebreid. Ook de haven begon zich zeer goed te ontwikkelen net als de internationale handel. Ook het spoorwegennetwerk werd uitgebreid evenals de industrie.

Een Romeinse tempel in Rijeka

De stad bleef eigenlijk groeien tot de Eerste Wereldoorlog. Vooral de haven en de industrie waren de oorzaken hiervan. In de laatste weken van de Eerste Wereldoorlog was de stad nog onderdeel van Oostenrijk-Hongarije. Er werden echter veel rivaliserende Kroatisch-Servische en Italiaanse overheden opgericht. De volgende periode was onrustig. De Italianen, die in de meerderheid waren, wilden de macht maar de rest van de bevolking was hier tegen. Uiteindelijk werd door Joegoslavië en Italië het verdrag van Rome getekend. De stad werd op 16 maart 1924 geannexeerd door Italië, hier was de Italiaanse bevolking natuurlijk blij mee maar de rest niet.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had de stad het lastig. Rijeka zelf was grotendeels Italiaans terwijl de omgeving vrijwel alleen maar Kroatisch was. Een probleem dat leidde tot opstanden, verzet en geweld. Vanwege de industrie in de stad was Rijeka vaak het doelwit van bombardementen. Voor de oorlog is de stad nog versterkt. De Duitsers hebben voor het terugtrekken uit de stad de haven verwoest doormiddel van explosieven. Na de oorlog was de schade groot. De haven was verwoest, meer dan de helft van de gebouwen lag in puin, bijna alle economische infrastructuur verwoest en er waren vele doden en gewonden. Na de oorlog was dat stad onderdeel van Joegoslavië en vanaf 1991 van Kroatië.

De bezienswaardigheden

Rijeka is een prachtige plaats om te bezoeken, de stad heeft een gezellige sfeer en mooie bezienswaardigheden. Één daarvan is de torpedofabriek. In Rijeka werd namelijk de allereerste torpedo ter wereld ontworpen en geproduceerd. Ook staat er een boog in de stad. Aanvankelijk werd gedacht dat het een oude Romeinse triomfboog was, maar tegenwoordig wordt gezegd dat het een boog was die leidde naar het raadhuis. Daarnaast heeft de stad heeft nog veel meer bezienswaardigheden, een mooie haven en prachtige stranden om te bezoeken.