Pula

Datum plaatsen bericht 23 April 2015
Categorie van het artikel Steden Kroatië

Pula is een stad in Kroatië en is de grootste stad in de provincie Istrië. In de stad is nog steeds de historie terug te vinden zoals het amfitheater en het Forum uit de Romeinse tijd. Maar ook later heben er vele oorlogen en machtovernames plaatsgevonden.

De geschiedenis

Uit archeologische vondsten is bekend dat er 1 miljoen jaar geleden rond de plek van Pula al activiteit was van de Homo Erectus. Verder zijn er vondsten die er op wijzen dat de nederzetting dateert uit ongeveer de 10e eeuw voor Christus.

Het amfitheater in Pula

De stad werd in 177 voor Christus veroverd door de Romeinen. Onder Julius Caesar maakte de stad een grote groei mee en de stad werd een belangrijke haven voor de Romeinen. In 42 voor Christus brak er een burgeroorlog uit met als gevolg dat Pula werd gesloopt omdat de stad de strijd had verloren. De stad werd echter al snel herbouwd. Ook werd er een groot amfitheater gebouwd en legden de Romeinen riolering en watervoorzieningen aan. Ter verdediging werd er muren en poorten gebouwd. Enkele van deze poorten zijn vandaag de dag nog steeds te bezichtigen.

Toen het West-Romeinse rijk was gevallen werd de stad aangevallen door de Ostrogoten waarbij de stad grote schade opliep. Uiteindelijk regeerden de Ostrogoten van 493 tot 538 over de stad. Hierna kwam Pula onder controle van het Exarchaat van Ravenna. In deze tijd werd de stad weer opgebouwd en belangrijk. Het werd namelijk de belangrijkste haven van de Byzantijnse vloot.

Na 788 was dit afgelopen, toen kwam Pula namelijk onder leiding van het Frankische rijk. Deze regie duurde tot 1148, toen werd de stad veroverd door Venetië. De stad zwoer trouw aan Venetië in 1150 maar in 1238 bleek de stad toch niet zo trouw aan Venetië. De Paus had namelijk een alliantie gemaakt tussen Venetië en Genua en deze alliantie was tegen het Rijk en ook tegen Pisa. Toch koos Pula de kant van Pisa, waardoor de Venetianen de stad in 1243 plunderden en in 1267 en 1397 verwoestten.

Het forum in Pula

De stad verviel toen langzaam, maar dit werd nog erger gemaakt door de machtstrijd tussen families over de stad. In 1331 kwam de stad weer onder controle van Venetië, iets dat tot 1797 zou duren. In de 14e 15e en 16e eeuw werd de stad echter aangevallen en gecontroleerd door Genua, Hongarije en de Habsburgers. De pest, malaria en tyfus zorgden ervoor dat de stad nog verder werd verwaarloost en afgebroken dan het al was. In 1797 stortte het Venetiaanse rijk in waardoor de Habsburgers er met de macht over de stad vandoor gingen. Later werd het veroverd door Napoleon en onder het Koninkrijk Italië geplaatst. Dit duurde tot 1813, toen werd de stad bij Oostenrijk gevoegd en later bij Oostenrijk-Hongarije dat tot 1918 zou duren. In deze tijd bloeide de stad weer op, Pula werd namelijk een belangrijk marinebasis en scheepsbouwstad.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de stad onderdeel van Joegoslavië. Ook toen was het een belangrijke marinebasis. In 1991 viel Joegoslavië uit elkaar en werd Pula onderdeel van Kroatië. Vandaag de dag is de stad nog steeds tweetalig, er wordt Kroatisch en Italiaans gesproken.

De bezienswaardigheden

Pula is een prachtige stad met vele bezienswaardigheden. Een voorbeeld hiervan is het amfitheater. Hier werden in de Romeinse tijd gladiator gevechten gehouden. Tegenwoordig worden er concerten, evenementen en nog veel meer gehouden. Ook het Forum van de stad is prachtig. Vanaf deze plaats werd de stad vroeger bestuurd en stonden er religieuze tempels en andere gebouwen. Eigenlijk staat deze stad vol met mooie gebouwen, tempels, poorten enzovoort. Ook de musea staan vol met historische voorwerpen. Pula is een stad die het het meer dan waard is om te bezoeken.