Porec

Datum plaatsen bericht 23 April 2015
Categorie van het artikel Steden Kroatië

Porec ligt in Kroatië, in de provincie Istrië. De stad voor veel mensen de ideale vakantiebestemming omdat het een leuk gezellig stadje is en prachtige stranden heeft met een mooi haventje. De campings in de omgeving zijn dan ook een mooie uitvalsbasis voor een bezoek aan Porec.

De geschiedenis

Al sinds de prehistorie leven er mensen op de plaats en omgeving van Porec. In de 2e eeuw voor Christus werd er op de plek van de stad een Romeins militair kamp gebouwd en in de 1e eeuw werd het officieel een stad. Ook het Christendom werd ingevoerd in de stad, in de 3e eeuw kreeg de stad namelijk Christelijke gebouwen.

Er zijn veel oude gebouwen te bezichtigen in Porec

Na de val van het West-Romeinse rijk grepen eerst de Ostrogoten de macht over de stad maar in 539 namen de Byzantijnen de stad over. In 788 vielen de Franken de stad binnen en begon de Frankische regie over Porec. In de 12e eeuw was de stad voor een korte tijd zelfs helemaal onafhankelijk maar werd daarna eerst onderdeel van het Patriarchaat van Aquileia en in 1267 koos Porec er vrijwillig voor om onderdeel te worden van de Republiek Venetië. De Venetiaanse heerschappij duurde meer dan 500 jaar. In deze periode zijn er natuurlijk veel gebouwen gebouwd in Venetiaanse stijl. In 1354 vielen kwamen de Genuesen Porec aanvallen en ze verwoestten daarbij een groot deel van de stad.

Na de val van Venetië kwam de stad onder controle van het Habsburgse rijk te staan. Tussen 1805 en 1814 was de stad een korte tijd deel van het Italiaanse koninkrijk. Hierna werd het weer onderdeel van het Habsburgse rijk en in 1861 werd Porec de hoofdstad van Istrië. Dit bracht natuurlijk veel functies met zich mee. Ook de scheepsbouw in Porec ging in deze periode omhoog.

In de Oostenrijks-Hongaarse periode begon de stad ook een toeristische trekpleister te worden. In 1918 werd de stad bij het koninkrijk Italië gevoegd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg de stad het zeer zwaar te verduren. Door bombardementen is 75% van de stad beschadigd geraakt. Na de oorlog werd Porec in 1947 onderdeel van Kroatië, dat onder Joegoslavië viel. In 1991 werd Kroatië een onafhankelijk land.

De bezienswaardigheden

Porec is een zeer populaire vakantiebestemming, met name door haar ligging met mooie havens. Maar ook het stadje zelf is mooi. Het stratenplan van de stad stamt nog steeds af van de Romeinen, die hebben het namelijk zo gebouwd. Het Maraforplein is een voorbeeld van een prachtig plein. Aan dit plein liggen twee tempels die door de Romeinen in de 1e eeuw na Christus zijn gebouwd. Ook de basiliek van Euphrasius is prachtig. Deze kerk is in de 6e eeuw gebouwd en er worden nog steeds kerkdiensten en rondleidingen gehouden. Ook de toren van de kerk kunt u beklimmen waardoor u een prachtig uitzicht over de stad heeft. Dit zijn slechts een enkele voorbeelden van de prachtige gebouwen die de stad rijk is, daarnaast is er nog veel meer moiois te zien.