Opatija

Datum plaatsen bericht 9 July 2015
Categorie van het artikel Steden Kroatië

Opatija is een plaats in Kroatie en ligt in de provincie Primorje-Gorski Kotar, vlakbij Istrië aan de golf van Kvarner. Opatija is één van de meest populaire badplaatsen van Kroatië en dat zijn er veel. Vroeger werd was de stad vooral populair onder voorname gasten, waaronder Koninklijke families.

De geschiedenis

Toen Opatija nog een kleine nederzetting was en nog niet lang bestond, werd de plaats bij het grondgebied van de Liburni gevoegd. Dit was een stam die tot de Illyrische mensen behoorden. Dit tijdperk eindigde met de verovering van Opatija door de Romeinen. De Romeinen bouwden er grote, mooie huizen voor onder andere Patriciërs, een groep mensen die af zouden stammen van Romulus. Tijdens de middeleeuwen werd er een groot abdij in de regio gebouwd, dit zorgde voor nieuwe nederzettingen en religieuze waarde.

Opatija is in de geschiedenis nooit echt een belangrijke plaats geweest. In 1844 kwam hier echter verandering in, een rijke koopman uit Rijeka met de naam Iginio Scarpa. Hij richtte Villa Angiolina op. In 1872 werden er ook spoorwegen in Opatija aangelegd, hiermee werd de stad veel beter bereikbaar en leidde tot een grote opkomst van toerisme in de stad. Vanaf 1882 zorgde Friedrich Julius Schüler ervoor dat er mooie villa's, hotels en parken werden gebouwd, dit maakte dat het toerisme nog meer ging ontwikkelen. De stad werd ook een vakantiebestemming voor de Oostenrijkse keizerlijke families en hierna volgden veel meer rijke families en ander volk.

In 1920 werd Opatija onderdeel van Italië, 2 jaar later kwam het fascisme op in Italië net als gevolg dat de bevolking van de stad ook moest Italianiseren. Ook werden de publieke functies binnen de stad toegewezen aan Italiaans sprekende personen. Na de Tweede Wereldoorlog werd Opatija onderdeel van Joegoslavië. In deze tijd spraken erg veel inwoners Italiaans omdat het aantal in de jaren daarvoor ontzettend was toegenomen. Veel van de Italiaans sprekende bevolking migreerde naar Italië nadat Opatija deel van Joegoslavië was geworden. In 1991 viel Joegoslavië uiteen waardoor de stad onderdeel van Kroatië uit ging maken.

De bezienswaardigheden

Zoals gezegd is Opatija belangrijk geworden door het toerisme en is het ook door het toerisme gegroeid. Deze toeristische waarde heeft de stad tegenwoordig nog steeds. De ligging van de stad is erg belangrijk, Opatija ligt namelijk aan zee maar is omringd door bergen waardoor er weinig koude lucht wordt aangevoerd. Dit zorgt ervoor dat het eigenlijk constant warm is in de stad. Opatija heeft geen echt mooie bezienswaardigheden maar straalt wef echte gezelligheid uit en heeft oude huizen. Ook St. James park is erg mooi, dit park is werkelijk prachtig en is niet voor niets meerdere malen uitgeroepen tot beste park van Kroatië. Ook is er geen gebrek aan gezellige cafeetjes en restaurantjes om lekker wat te eten en te drinken.