Venetië

Datum plaatsen bericht 20 March 2015
Categorie van het artikel Steden Italië

Venetië, over de stad heeft iedereen wel eens wat gehoord of tenminste de afbeeldingen gezien. De stad heeft een rijke geschiedenis en er zijn veel bezienswaardigheden. Venetië is de hoofdstad van de regio Veneto en de provincie Venetië. De stad is bekend om haar centrum en kanaaltjes en heeft een belangrijke rol gespeeld in de wereldgeschiedenis. Sinds 1987 staat Venetië op de lijst van werelderfgoed van UNESCO. Veel namen van steden zijn afleidingen van de stad, zoals bijvoorbeeld Giethoorn.

De geschiedenis

Venetië ligt op een kleine groep eilanden, midden in een lagune. Al sinds de tijd van de Romeinen wordt de plek Venetia genoemd.  Deze plek was al honderden jaren bewoond maar werd pas echt dicht bevolkt toen de Hunnen, en later de Longobarden, er invallen deden. Venetië was eeuwen deel van het Byzantijnse rijk.

In de negende eeuw werd de stad meer een eenheid. Dit kwam door de bouw van bruggen tussen de verschillende delen van de stad, het hebben van gemeenschappelijke vijanden en het krijgen van een beschermheilige. De Venetianen waren erg sterk op zee. Ze domineerden de Adriatische Zee en moesten met hun vloot Byzantijnse belangen verdedigen. In ruil daarvoor kregen de Venetianen meer onafhankelijkheid en handelsprivileges. In de twaalfde eeuw werd Venetië erg machtig en vormde een grote economische bedreiging voor o.a. Genua en Pisa. De stad werd zelfs machtiger dan Byzantium en tijdens de vierde kruistocht werd zelfs Constantinopel geplunderd door Venetië. Hierdoor kreeg het een groot deel van het Byzantijnse rijk in handen.

Typisch VenetiëIn de 13e en 14e eeuw kwam de stad in oorlog met Genoa. De oorlogen werden de Chioggia-oorlogen genoemd en duurde meer dan honderd jaar. In 1380 werd Genoa verslagen. Tijdens de 12e, 13e en 14e eeuw was de stad op haar hoogtepunt, maar in 1453 namen de Turken Contantinopel in. De stad raakte in financiële moeilijkheden doordat het vee grond en havens verloor. Een paar eeuwen later bleek de stad ook de grootmachten Frankrijk, Spanje, Duitsland en de Paus niet aan te kunnen.

De 18e eeuw was de laatste onafhankelijke eeuw van de stad maar deze eeuw was wel ontzettend belangrijk voor de stad. In die tijd groeide de stad namelijk uit tot een van de stijlvolste steden van heel Europa. Venetië had ook een hele grote invloed op de kunst, architectuur en literatuur. De stad werd op 12 mei 1797 veroverd door Napoleon, hierdoor was de stad voor het eerst sinds lange tijd haar onafhankelijkheid weer kwijt. Een paar maanden later, op 12 Oktober, werd de stad onderdeel van Lombardije-Venetië wat door het koninkrijk Oostenrijk werd geregeerd. In 1861 werd het koninkrijk Italië geboren, maar het duurde tot 1866 tot Venetië hier onderdeel van uitmaakte.

Bezienswaardigheden

Het San Marco plein in VenetiëEr zijn ongelofelijk veel dingen te bezichtigen in Venetië. Buiten het beeld van de kanaaltjes en mooie boten zijn er talloze kerken, musea, kunst, etcetera. Zo is het SanMarcoplein, ook wel bekend als La Piazza, het belangrijkste plein van Venetië. Ook de basiliek van San Marco is onvoorstelbaar mooi. De torentjes, beelden, decoraties, goud, zilver en zo veel meer.... Ook één van de bekendste bruggen, de Rialtobrug is het absoluut waard om het te bezoeken. Van dinsdag tot en met zaterdag wordt er een grote markt gehouden. Deze markt bestaat al meer dan 1000 jaar. Het Venetiaanse carnaval is ook typisch iets van de stad, net als de jaarlijkse roeiwedstrijd.