Urbino

Datum plaatsen bericht 17 June 2015
Categorie van het artikel Steden Italië

Urbino is een Italiaanse stad en is één van de twee hoofdsteden van Pesaro-Urbino. De stad zelf ligt in de regio Marche. De binnenstad van Urbino staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook wordt de stad samen met Florence als de bakermat van de Italiaanse Renaissance. Urbino is ook de geboorteplaats van Motorlegende Valentino Rossi.

De geschiedenis

Urbino was een Romeinse stad met de naam Urbinum Mataurense, dit betekend “kleine stad aan de Mataurus". De Mataurus was een rivier waar de stad toen aan werd gebouwd. Urbino werd voor de Romeinen een strategisch punt in de Gotische oorlogen, in 538 werd de stad uiteindelijk overgenomen door de Ostrogoten. Rond 1200 kwam de stad onder controle van het huis van Montefeltro. Deze mensen hadden echter geen complete controle over de stad maar dat wilden ze wel, dit leidde tot een opstand van de bevolking in Urbino. Hierdoor sloten de mensen een alliantie met de onafhankelijke gemeente van Rimini. Eerst lukte het de mensen weer controle te krijgen over de stad, maar dit duurde niet lang. Montefeltro nam de controle daarna weer over en had die controle tot 1508.

Van 1508 tot 1631 hadden de hertogen van de familie Della Rovere de regie over Urbino. De stad sloot zich in 1626 aan bij de Pauselijke Staten van Paus Urbanus VIII, de laatste Della Rovere had zijn gebied namelijk als gift aan hem gegeven toen hij met pensioen ging. De jaren hierna werden dus volgens een kerkelijke hiërarchie geregeerd.

De Duomo di Urbino

In 1701 werd een nieuwe Paus gekozen, deze Paus werd Clemens XI. De nieuwe Paus kwam uit Urbino en zorgde dus voor betere tijden. Er brak een tijd van welvaart aan door de financiële steun van de Paus. Er werden namelijk nieuwe belangrijke gebouwen gebouwd en er werden oudere gebouwen gerenoveerd. Deze welvarende periode eindigde echter in 1721 bij het overlijden van Clemens XI. In 1789 brak er een zware aardbeving uit waardoor de koepel van de kathedraal instortte en deze herbouwd moest worden. In 1797 vielen de Fransen de regio binnen inclusief Urbino, de Fransen regeerden de regio totdat ze in 1800 weer vertrokken. In deze Franse periode hebben de Fransen veel mooie kunstwerken uit de stad gehaald en naar Parijs of Milaan gebracht.

De 18e eeuw begon goed voor Urbino door de opening van de nieuwe dom, de Duomo di Urbino genaamd. In 1831 werd ook een nieuw paleis in de stad gebouwd, Het Paleis van Alban. In de jaren daarna kreeg de stad nog veel meer stedelijke verbeteringen, zoals een overdekte loopbrug en het afbreken van de oude stadsmuren die niet meer nodig waren. Zo kwam er meer ruimte. In 1860 werd de regio Marche geannexeerd bij het koninkrijk Sicilië, veel verschillende bijzondere kerkelijke voorwerpen werden in beslag genomen.

De 20e eeuw begon heel rustig, er heerste een “normaal leven” zonder belangrijke gebeurtenissen, bijzondere rijkdommen of armoede. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog had de stad vrij weinig te duchten, er was namelijk een groot rood kruis op het dak van het hertogelijk paleis geschilderd. Dit, samen met een overeenkomst tussen de Duitsers en de geallieerden, werd de stad niet gebombardeerd en met rust gelaten. Toen de Duitsers zich terug wilden trekken probeerden ze de overgebleven stadsmuren op te blazen, de arbeiders die dit moesten doen hadden de Duitsers echter uit Urbino zelf gehuurd. Deze arbeiders wilden dat dus voorkomen en hebben van te voren met de explosieven geknoeid waardoor ze niet afgingen. Na de oorlog is de stad uitgegroeid tot de plaats dat het vandaag de dag is.

De bezienswaardigheden

Urbino staat bekend als een plaatsje dat ontzettend gezellig is en dat ook zeker uitstraalt. Ook is het een leuke vakantiebestemming vanwege de bezienswaardigheden in de stad. Één daarvan is het Palazzo Ducale, dit paleis kenmerkt zich door de façade met 2 toren er op. Ook de Kathedraal van Urbino is één van de mooie gebouwen van de stad. De kathedraal is verwoest door een aardbeving en was na de herbouw in 1801 weer klaar voor gebruik. In de stad is nog veel meer te doen en te zien, maar ook het landschap van de stad is prachtig. Het landschap is niet alleen mooi om te zien maar is ook zeer geschikt voor buitenactiviteiten.

Urbino is een mooie bestemming voor een dagtocht / uitje vanuit uw camping in Le Marche - Abruzzo in Italië.

De meest bezochte campings in de regio Le Marche - Abruzzo

Podere Sei Poorte ***
Podere Sei Poorte
Plaats: Monteciccardo
Gelegen in de groene heuvels van Le Marche is camping Podere sei Poorte een heerlijk familiecamping. De camping wordt gerund door een Nederlandse familie en wordt omgeven door uitgestrekte zonnebloemvelden en olijfgaarden.De gezellige familiecamping Podere Sei Poorte in Le Marche ligt in een prachtig heuvelachtige omgeving.
Klik hier om naar deze camping te gaan
HuisopdeHeuvel
HuisopdeHeuvel
Plaats: San Severino Marche
Geniet van een heerlijke ontspannen vakantie bij minicamping Huisopdeheuvel, gelegen op een hoogte van 475 meter in centrum van Le Marche, omringd door een prachtig glooiend landschap.
Klik hier om naar deze camping te gaan
Mar y Sierra ***
Mar y Sierra
Plaats: Stacciola di San Costanzo
In het oosten van Italië, nabij Ancona en Rimini, is camping Mar y Sierra te vinden. Hier verblijft u in de Italiaanse heuvels in de rustige streek La Marche, waar vooral veel Italianen in eigen land op vakantie gaan.
Klik hier om naar deze camping te gaan
Lo Schioppo
Lo Schioppo
Plaats: Morino
Camping Lo Schioppo ligt in de bergen van Abruzzo, ter hoogte van Rome. De terrassencamping wordt omgeven door bossen.
Klik hier om naar deze camping te gaan
Vind je dit artikel interresant? Deel het dan met anderen: