Siena

Datum plaatsen bericht 23 March 2015
Categorie van het artikel Steden Italië

Siena ligt in Toscane, en is de hoofdstad van de provincie Siena. Door het zeer goed behouden middeleeuws stadsbeeld en haar geschiedenis behoort de stad tot één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Italië. En dat is niet voor niets. Bij een verblijf op één van de campings in Toscane, en daarbuiten, zou een bezoek aan deze prachtige stad op de agenda moeten staan.

De geschiedenis

Siena is opgericht door de Etrusken en was een kleine Romeinse stad. Rond de vijfde eeuw werd het de zetel van een bisschop. Pas vanaf de twaalfde eeuw begon de stad echt belangrijk te worden. Er kwamen steeds meer mensen van 'het gewone volk' binnen de consuls die de republiek Siena regeerden. De gemeenschap breidde zijn territorium uit doordat de adel rond de stad hun versterkte kastelen onderwierpen aan de stad. In Siena was er wrevel tussen de adel en de volkspartij. Daar kwam nog bij dat de stad in oppositie met Firenze (Florence), de grote rivaal van Siena, werkte. Deze rivaliteit werd veroorzaakt door de verschillende politieke opvattingen van de steden.Tijdens de middeleeuwen ontstond er tussen Firenze en Siena ook rivaliteit op het gebied van kunst. Siena werd in de middeleeuwen zeer zwaar getroffen door de zwarte dood, ook wel de pest genoemd. De stad heeft zich nooit meer kunnen herstellen. Dit komt ook doordat de stad de rivaliteit met Firenze niet meer aankon. Tot 1557 is de stad onafhankelijk gebleven, daarna heeft het zich moeten onderwerpen aan Toscane.

Contrades en de Palio

De palio in Siena

Siena bestaat uit 17 stadswijken, contrade genoemd. Elke Contrade heeft zijn eigen naam, vaandel en kerk. De Contrade doen allemaal mee met de Palio, de bekende paardenrace door de binnenstad van Siena die twee keer per jaar gehouden, op 2 juli en 16 augustus gehouden wordt. Per Palio doen tien contrade mee. Zeven zijn verzekerd van een startplaats, omdat ze de vorige race niet meededen. De andere drie worden gekozen door middel van loting. In het begin was er maar één Palio per jaar. De race bestaat uit slechts drie ronden door de Piazza del Campo, het centrale plein van Siena. In het parcours zitten enkele scherpe bochten waarin de paarden en de ruiters wel eens ter val komen. Het is lastig te begrijpen hoe belangrijk het winnen van een Palio vroeger was voor de inwoners. Er werden veel liederen gezongen en er werden sjaaltjes van ‘hun’ contrade gedragen. Hoe belangrijk de titel was blijkt wel aan de regel “Het is niet belangrijk hoe je wint, maar dat je wint”. Corruptie was dan ook veel voorkomend. Maar de trots van een Contrade was vaak veel, veel belangrijker dan het geld.

De bezienswaardigheden

In 1995 is de binnenstad van van Siena op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst en gezien de schoonheid van de stad is dit niet meer dan logisch. Een voorbeeld van de prachtige historie is het Piazza del Camp, het plein van de Palio. Aan dit plein liggen veel mooie gebouwen, zoals het stadhuis en de Torre del Mangia, een toren die al van ver te zien is. Een ander voorbeeld is de Dom van Siena. Deze is werkelijk prachtig met onder andere beeldhouwwerken van Michelangelo en Pisano. Alleen de vloer is al kunst. Na het begin van de bouw van de dom, brak de zwarte dood uit waardoor al het geld uit de stad verdween. Hierdoor werden de gemaakte plannen voor de dom niet waargemaakt, anders was dit nu 's werelds grootste dom geweest. Siena herbergt ook de Fonte Gaia. Een prachtige fontein en een symbool ter ere van de nieuwe watervoorziening in 1408.