Portoferraio

Datum plaatsen bericht 24 March 2015
Categorie van het artikel Steden Italië

Tijdens uw vakantie op Elba mag een bezoek aan Portoferraio niet ontbreken. Het is de grootste stad op het eiland Elba. Hier woont bijna de helft van de bevolking van Elba. Vanwege het heuvelige terrein zijn bijna alle gebouwen gelegen op de hellingen van een stuk land die aan drie kanten omgeven is door water.

De geschiedenis

De stad werd opgericht door de groothertog van Toscane in 1548. Dat moest wel, omdat ook de Spanjaarden een versterkte stad op het eiland hadden gesticht. Het bleef van het hertogdom tot de 18e eeuw. De stad is in die tijd in handen geweest van Frankrijk, Engeland en Oostenrijk. In 1814 werd Napoleon er gevestigd tijdens zijn eerste ballingsschap maar hij wist te ontsnappen.
De stad groeide snel vanwege de aanleg van infrastructuur en de handel van ijzererts naar het vaste land. Portoferraio is dan ook Italiaans voor “Ijzerhaven”. Uiteindelijk kwam de stad weer terug bij Toscane en werd het deel van het Italiaanse koningrijk in 1860.
Tijdens de Tweede wereldoorlog werd er 2 dagen om het eiland Elba gevochten. Uiteindelijk lukte het de Franse bevrijders de Duitsers te verslaan. Poroferraio is op 18 Juni bevrijd, de stad is tijdens de bevrijding wel beschadigd geraakt.

Bezienswaardigheden

Veeerboten voor de kust bij Portoferraio

Tegenwoordig is toerisme de grootste bron van inkomsten van de stad. De ijzermijnen zijn in de jaren 80 gesloten, waar de stad destijds enorm onder leed. Het had plotseling geen inkomsten meer van de bron waar het eeuwen van heeft bestaan. De stad staat bekend om de mooie stranden en badplaatsen. Je kunt er ook veel avontuurlijke activiteiten uitoefenen zoals mountainbiken, kanoën, zeilen, surfen, duiken en nog veel meer. Vooral het duiken is ontzettend mooi. Dat door de vele verschillende plaatsen waar duiken mogelijk is en het prachtig heldere water. Ook voor kleinere kinderen zijn er op bepaalde plekken zeer goede mogelijkheden om te snorkelen. Het eiland biedt ook prachtige golfbanen, midden in de prachtige natuur die het eiland te bieden heeft. Iets buiten de stad ligt het Monte Capanne. Vanuit daaruit kun je met een kabelbaan omhoog en heb je een prachtig uitzicht over het hele eiland.