Napels

Datum plaatsen bericht 19 May 2015
Categorie van het artikel Steden Italië

Napels ligt in het Italiaanse Campania. Napels is één van de oudste steden ter wereld die continu bewoond is geweest. Het historische centrum van de stad is één van de grootste ter wereld met een geschiedenis van 2700 jaar. Ook staat de stad bekend om de pizza, die is namelijk in Napels uitgevonden. Het voetbal speelt een belangrijke rol in de stad, Napels is namelijk het thuis van voetbalclub SCC Napoli.

De geschiedenis

Het Napels van vandaag is begonnen als een Griekse nederzetting. De plaats begon na de oprichting snel te groeien en werd een bondgenoot van de Romeinen in de strijd tegen Carthago. Toen de Romeinen gingen uitbreiden werd Napels veroverd en onderdeel van het Romeinse rijk, in die tijd was de plaats al een centrum voor de handel. De muren van de stad zorgden ervoor dat de aanval van Hannibal afgeweerd konden worden. De bevolking van Napels werden gerespecteerd door de Romeinen waardoor ze hun Griekse gewoontes mochten behouden. Ook was Napels voor veel Romeinse keizers een vakantieoord.

Na de val van het West-Romeinse rijk werd de stad veroverd door de Ostrogoten, maar de Byzantijnen namen de stad weer af van die Ostrogoten. Daarna brak een periode aan waarin de stad een onafhankelijk Hertogdom is geweest, maar ook een tijdje onder controle van de Lombarden en Noormannen viel. Weer later sloot Napels zich aan bij het Koninkrijk Sicilië. De stad was een belangrijke plaats tijdens de renaissance, een aantal belangrijke kunstenaars woonden namelijk in Napels.

Het Piazza del Plebiscito in Napels

In 1501 werd Napels veroverd door Frankrijk, dit duurde alleen niet zo lang omdat de Spanjaarden een aantal jaar later de stad weer van de Fransen veroverden. Tijdens de Spaans Habsburgse overheersing werd de stad op sociaal, economisch en stedelijk niveau hervormd. Tijdens de 17e eeuw was Napels zelfs de op één na grootse stad van Europa, er woonden meer dan 300.000 mensen destijds in de stad. In 1656 brak de builenpest uit en zorgde ervoor dat de helft van die 300.000 mensen overleed.

In 1714 kwam er een einde aan de Spaanse overheersing. De stad kwam toen in een onrustige periode. Eerst kwam de stad in handen van Oostenrijk, daarna kwam het weer in handen van de Spanjaarden, daarna probeerden de Fransen de stad te veroveren maar konden maar een paar kastelen in handen krijgen. De Fransen werden gedwongen de veroverde kastelen in te leveren en te vluchten. Hierdoor werd Ferdinand IV weer koning van Napels. Dit duurder echter maar 7 jaar omdat Napoleon Napels veroverde.

In 1861 werd Napels onderdeel van het Koninkrijk Italië. Vanuit Napels immigreerde veel inwoners naar andere delen van Italië en de Verenigde Staten door de corruptie, de slechte voorzieningen en slechte economie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Napels de meest gebombardeerde stad van heel Italië. Ook was het de eerste stad die opstond tegen de Duitse overheersing.

De bezienswaardigheden

Napels is een mooie stad om te bezoeken. De stad heeft vele mooie gebouwen om te bezichtigen. Een voorbeeld hiervan is het Castel Nuovo. De bouw van dit kasteel is al in 1279 begonnen en is één van de bekendste bezienswaardigheden van Napels. Het kasteel doet tegenwoordig dienst als museum die veel kunst en speciale voorwerpen herbergt. Een ander prachtigi gebouw is de Dom van Napels. Hij is niet alleen van de buitenkant is prachtig, ook de binnenkant is geweldig, vol met kunst en versieringen. Het Piazza del Plebiscito, één van de grootste pleinen van de stad, is ook mooi om te zien. Vanuit Napels kun je naar de vulkaan Vesuvius en de Ruïnes van Pompeii en Herculaneum. De stad heeft nog veel meer mooie gebouwen en andere bezienswaardigheden, het historisch centrum behoort niet voor niets tot één van de grootste ter wereld.