Milaan

Datum plaatsen bericht 24 March 2015
Categorie van het artikel Steden Italië

Milaan is de tweede stad van Italië. De stad licht midden in de Povlakte. Daar komt ook de naam Milaan vandaan, het is namelijk afgeleid van Mediolanum. Dit betekent: in de midden van de vlakte. Naast een rijke historie en vele bezienswaardigheden staat Milaan natuurlijk ook bekend als winkelstad met met ondermeer de 19e eeuwse overdekte winkelstraat Galleria Vittorio Emanuele II.

De vroege geschiedenis

Milaan werd in 600 voor Christus gesticht door Kelten in Noord-Italië. In 222 voor Christus is de stad ingenomen door de Romeinen. In de vijfde eeuw werd de stad geplunderd door de Hunnen en de Ostrogoten stichtten toen hun rijk in dit gebied. In de zesde eeuw deden de Longobarden hetzelfde, door het Byzantijnse leger te verslaag en de stad eigen te maken.

In de middeleeuwen

Toen in de middeleeuwen de zwarte dood, ook wel pest genoemd, uitbrak is Milaan vrijwel geheel gespaard gebleven. De reden hiervoor is luguber maar wel effectief gebleken. De huizen van de mensen die pest hadden dicht werden gewoonweg dichtgemetseld met de geïnfecteerde bewoners er nog in. In de middeleeuwen was Milaan een belangrijk centrum voor de handel, dit kwam vooral door de gunstige ligging. De stad lag voor de Alpen in de Povlakte, een mooi vlak landschap om de bergen te passeren. In de middeleeuwen nam de stad ook deel aan oorlogen. Zo streed het met andere Italiaanse gemeenten tegen de Duitse keizer. Uiteindelijk leed deze oorlog tot een overwinning voor de Italiaanse gemeenten. Na deze oorlogen werd Milaan een hertogdom.

De Della Torre’s versus Visconti

Oorlogen ten tijde van Martino della Torre

Er volgde een wat onrustige periode, de aanleiding hiervan was de vervolgen van ketters, de moordenaars konden er gewoon mee weg komen. Vanwege deze schandalen ontstonden er rellen. Martino della Torre werd aangesteld als kapitein van de Paus en hij zorgde er voor dat al zijn vijanden het veld moesten ruimen. Hij deed veel goede dingen, zoals het graven van kanalen en bestratingen, maar door het regelmatig inzetten van huurlingen ging de geldpot van de stad snel leeg. Van de aartsvijanden van de Della Torre’s, de Visconti, werd Ottone Visconti aartsbisschop van de stad gemaakt. Vervolgens beschuldigden beide families elkaar van het zijn van ketters. De Visconti werd schuldig bevonden en moesten de stad verlaten. Ze lieten dit niet over hun kant gaan en en probeerden de stad te veroveren. Aanvankelijk lukte dit niet maar na jaren van opeenhopend geweld lukte het de Visconti de stad te veroveren. Dit keer werden de Della Torre’s verdreven. De strijd tussen deze families was belangrijk op het gebied van geloof en dus ook de leefwijze.

Tijdens de renaissance werd de stad geregeerd door hertogen van de families Sforza en Visconti. De Fransen namen rond 1500 de stad in. Daarna volgden Spanje en Oostenrijk dit voorbeeld door datzelfde te doen. Milaan werd na de tijd van Napoleon, één van de belangrijkste centra voor het Italiaanse nationalisme. In 1859 werd Milaan bevrijd, en 2 jaar later werd het koningrijk Italië geboren.
In de tweede wereldoorlog kreeg het Milaan zwaar te voorduren. De stad werd meerdere malen door de Duitsers gebombardeerd. In 1943 slaagde de Duitsers er ook in Milaan te bezetten. In 1945 werd Milaan nog voordat de geallieerden kwamen bevrijd door de Partizanen (verzetstrijders).

Bezienswaardigheden

Tegenwoordig is Milaan een belangrijke industriële, commerciële en financiële stad. Het is het thuisbasis voor de grootste Italiaanse beurs en voor de grootste nationale banken en bedrijven. Ook staat de stad bekend als belangrijke modestad. Het voetbal is ook zeer belangrijk, het heeft namelijk 2 topclubs die in de stad spelen. AC Milan en Internazionale. Het San Siro is het stadion van alle twee de ploegen en is het zeker waard om te bezoeken. Verder staat Milaan vol met historische gebouwen een voorbeeld daarvan is de Dom van Milaan. Het is één van de grootste kathedralen ter wereld en is werkelijk adembenemend. Ook Castelle Sforzesco is zeker de moeite waard. Een prachtig kasteel met een mooi fontein. Er is in het kasteel een museum met onder andere meesterwerken van beroemde schilders. Ook vinden er concerten en tijdelijke tentoonstellingen plaats. Als u van theater houdt, is het La Scala Theater zeker een aanrader. Voor bekende stukken moet u alleen al wel vroeg kaarten zien te bemachtigen, bekende stukken zijn namelijk al maanden van te voren uitverkocht. Er is natuurlijk nog veel en veel meer te zien in de stad, historische en moderne werken.