Lucca

Datum plaatsen bericht 15 April 2015
Categorie van het artikel Steden Italië

Lucca is een Italiaanse stad gelegen in Toscane. De stad ligt aan de rivier de Serchio. De stad staat bekend om haar stadsmuren uit de periode van de Renaissance.

De geschiedenis

Lucca is gesticht door de Etrusken. In 180 voor Christus werd de stad overgenomen door de Romeinen. Het oude Romeinse stratenplan en sporen van het oude amfitheater zijn nog steeds te zien in de stad.

Na de val van het West-Romeinse rijk werd de stad eerst geplunderd door Odoacer. In 553 werd de stad ook een paar maanden aangevallen door Narses. Later werd het veroverd door de Lombarden, in deze tijd werd de stad een zetel van een hertog die zijn eigen munten sloeg. In de 11e eeuw begon Lucca welvarender te worden door de handel in zijde, de stad begon daarmee een rivaal van Byzantinum te worden. In deze periode was de stad eigenlijk onafhankelijk maar had het een alliantie met het Heilig Roomse Rijk. Toen Mathilde van Toscane overleed, begon de stad zich als een onafhankelijke gemeente te ontwikkelen. De stad bleef bijna 500 jaar onafhankelijk. In het begin van de 14e eeuw, onder leiding van Castruccio Castracani, werd de stad een grootmacht. Het is een aantal jaren een grote rivaal voor Florence geweest.

Lodewijk van Beieren

Na de dood van Castracani ging de stad een erg onrustige periode tegemoet met vele verschillende bestuurders. Het eerst werd Lucca bezet door Lodewijk van Beieren, die de stad vervolgens verkocht aan Genua. Daarna nam de koning van de Bohemen de stad in beslag, die het vervolgens weer ging verpanden aan Rossi van Parma. Rossi stond op zijn beurt de stad weer af aan Mastino II van Verona, die de stad vervolgens weer verkocht aan de Florentijen. De Florentijnen gaven de stad over en de stad werd van Pisa. Uiteindelijk werd de stad bevrijd door Karel IV.

In 1805 werd Lucca veroverd door Napoleon. Eerst werd de stad bestuurd door de zus van Napoleon maar later ging het tot het Hertogdom van Bourbon-Parma horen. De stad heeft verschillende hertogen gehad. In 1860 sloot de stad zich aan bij het Koninkrijk Sicilië en een jaar later bij het Koninkrijk Italië.

De bezienswaardigheden

De stad staat bekend om haar oude en wonderschone karakter. Alleen al het karakter van de stad is het bezichtigen waard, maar Lucca heeft ook mooie gebouwen. Een voorbeeld hiervan is de Duomo di San Martino. Deze kathedraal is niet alleen mooi maar bevat ook prachtige kunst en zeldzame objecten. Ook de ruïnes van het Romeinse amfitheater is mooi om te bezoeken. Rondom deze ruïnes zijn veel gezellige straatjes met winkeltjes en terrasjes te vinden. Lucca staat ook bekend om de intacte stadsmuren die er nog staan. Ook een oude stadspoort is nog intact en is zeer interessant om te zien. Deze historische stad bevat nog veel meer mooie plekken en gebouwen wat de reputatie van de stad zeker waar maakt.