Florence

Datum plaatsen bericht 1 April 2015
Categorie van het artikel Steden Italië

Florence, ook wel Firenze genoemd is de hoofdstad van de regio Toscane en de provincie Florence. De stad ligt aan de rivier Arno. Florence is een van de belangrijkste steden in de Renaissance geweest, zeker in Italië. In geen enkel andere Italiaanse stad vind je zoveel terug van de Renaissance als in Florence.

De geschiedenis

De stad is daardoor een van de bekendste cultuursteden van Europa. Van veel bekende historische figuren uit deze tijd, waaronder Leonardo Da Vinci en Michelangelo, was Florence de geboorte- of verblijfplaats. Florence is in het jaar 59 voor Christus opgericht door Julius Caesar onder de naam Florentia (Latijn voor bloei) en de stad werd door de Romeinen gebruikt als militair kamp.

Strijd tussen de Byzantijnen en de Ostrogoten

Florence bevindt zich in een vruchtbare vallei van de rivier Arno. Daardoor kon Florence uitgroeien tot een belangrijk commercieel centrum. Na de periode van de Romeinen leed de stad erg onder de strijd tussen de Byzantijnen en de Ostrogoten. Hierdoor nam het aantal inwoners zelfs af tot een aantal van ongeveer 1000 inwoners. In de zesde eeuw herstelde de stad weer een beetje en begon het weer te groeien.

Nadat Karel de Grote de stad in 774 veroverde, maakte hij de stad onderdeel van het hertogdom Toscane. Het aantal inwoners nam nog meer toe en de handel begon ook meer te bloeien. Rond het jaar 1000 werd de stad zelfs de hoofdstad van Toscane. De stad Pisa werd in die tijd minder belangrijk, daardoor kon Florence nog meer groeien en de stad werd steeds belangrijker als handelscentrum. Er werden door de Florentijnse kooplieden zelfs handelsnetwerken en filialen in onder andere Vlaanderen en Engeland opgezet .

Lorenzo Dei Medici

De stad is eeuwenlang bestuurd door de rijke en invloedrijke familie Dei Medici. Dit was een bankiersfamilie waarvan de meesten familieleden een grote belangstelling hadden voor de kunst. Vanaf de vijftiende eeuw werd de stad, mede door deze familie, een belangrijk financieel centrum. De bankiers van Florence financierde voor een groot deel de handel, industrie en huurlegers in de middeleeuwen. Door huwelijken met andere belangrijke families in onder andere Frankrijk, Schotland en Spanje werden nakomelingen hiervan koning of koningin. Ook leverde de familie verschillende Pausen. de De macht van deze familie eindigde op het moment dat de laatste machthebbende Dei Medici in 1737 kinderloos stierf. De stad werd een tijd geregeerd door de Habsburgers en de Fransen. Maar in 1859 werd Florence bij het Italiaanse koninkrijk gevoegd. Tussen 1865 en 1871 was het zelfs de hoofdstad van Italië, maar toen de kerkelijke staat weer was veroverd door de Italianen werd Rome de hoofdstad.

De bezienswaardigheden

Florence heeft in haar geschiedenis veel te maken gehad met overstromingen door de rivier Arno. De laatste grote overstroming dateert uit 1966. De stad liep grote schade op en 35 mensen verloren het leven. Daarnaast liepen veel boeken en kunstwerken grote schade op, waarvan veel onherstelbaar. Vrijwilligers vanuit heel de wereld kwamen helpen de kunst te redden. Deze mensen werden de Engelen van de modder genoemd. Toch barst de stad nog van de kunst, pracht en praal. Een voorbeeld hier van is het Uffizi. Een gigantisch museum met vele historische schatten. Veel werken zijn van zeer beroemde kunstenaars en staan er prachtig bij. Ook het Santa Croce is een plek die het zeker waard is om te bezoeken. Het is een grote en prachtige basiliek waar veel schatten en andere kunstwerken te bewonderen zijn. Toen de basiliek werd gebouwd doneerde rijke families geld om dit te kunnen bekostigen. De families die geld doneerden mochten worden begraven onder een mooie tombe in de kerk. Ook de bekende Michelangelo ligt in deze kerk begraven. Ook het Palazzo Vecchio moet gezien worden tijdens een bezoek aan Florence. Dit paleis wordt tegenwoordig gebruikt als museum. Daarnaast zijn er nog veel en veel meer kunstwerken, gebouwen, pleinen enzovoort om te bezichtigen. Het is gewoon een prachtige stad!