Bologna

Datum plaatsen bericht 20 March 2015
Categorie van het artikel Steden Italië

Bologna is de grootste en tevens de hoofdstad van de regio Emilia-Romagna. De stad staat op de zevende plaats van steden met het meeste aantal inwoners in Italië. Naast vele andere bezienswaardigheden zoals prachtige baselieken vindt u er ook de eerste universiteit ter wereld, die werd namelijk al in 1088 gebouwd.

De geschiedenis

De eerste nederzettingen stonden er al rond het jaar 1000 voor Christus. De stad is eigenlijk altijd al een stedelijk centrum geweest, het begon al met de Etrusken en de Kelten en later ook onder de Romeinen. In de 4de eeuw voor Christus werd de stad veroverd door de Kelten. De periode van agressie duurde maar kort, De reden hiervoor was het feit dat de Kelten en de Etrusken het samen goed konden vinden. Later werden de Kelten verslagen door de Romeinen. De stam accepteerde de invloed van het Romeinse rijk en legde zich erbij neer.

Tijdens de Romeinse tijd was de stad ontzettend welvarend. Er waren badhuizen, kerken en alle andere voorzieningen die een mooie stad in die tijd nodig had. Bologna hoorde in die periode bij de 5 rijkste steden van heel het Romeinse rijk. Naderhand werd de stad ingenomen door de Ostrogoten, Byzantijnen, Lombarden en uiteindelijk ook door Karel de Grote. In de 11e eeuw wilde de stad een onafhankelijke gemeenschap worden. Bologna trad later toe tot de Lombardische Liga, een alliantie tegen Frederik Barbarossa. Na de vrede van Constance begon de stad snel te groeien en werd al snel een centrum van handel, mede door de gunstige ligging en de aanleg van ruime kanalen waardoor grote schepen gewoon tot de stad konden varen en de aanvoer en afvoer van goederen goed verliep.

Schilderkunst uit Bologna

Later kwamen er toch weer tijden van voor- en tegenspoed. Zo kreeg de stad te maken met oorlogen, verwoestingen en de zwarte dood waaraan veel inwoners en militairen stierven. In de 14e en 15e eeuw kreeg de stad enkele goede leiders die ook goed waren voor de lagere klasse burgers. Hierdoor bloeide de stad in die tijd weer op. Kunst speelde steeds meer een belangrijke rol, er werd in die tijd ook echt een stad van kunst gemaakt. De universiteit van de stad werd ook belangrijk in de schilderkunst. Deze werd zelfs belangrijker dan de schilderkunst in Firenze en Rome.

Aan het einde van de 18e eeuw werd de stad veroverd door Napoleon. Na zijn heerschappij werd de stad verdeeld onder de Pauselijke staten. Tijdens de tweede onafhankelijkheidsoorlog werd er gestemd voor de annexatie bij het Koninkrijk Sardinië, wat later het koninkrijk Italië werd.

In de Tweede Wereldoorlog leed Bologna grote schade. De stad is namelijk een strategisch knooppunt in spoornetwerk tussen Noord- en Midden-Italië. Door bombardementen is de stad deels verwoest. Hierbij is een deel van het historische centrum is ook beschadigd geraakt. De strijd om de Duitsers uit de stad te drijven werd grotendeels gedaan door Poolse troepen en dit is uiteindelijk ook gelukt.

Na de oorlog werd Bologna een belangrijke industrieel centrum maar er waren ook veel problemen. In 1977 ontstonden er rellen in de stad vanwege het doodschieten van een politieagent en in 1980 werd er een terroristische bomaanslag gepleegdt bij het centrale station waarbij 85 mensen zijn omgekomen en meer dan 200 gewond zijn geraakt. Bologna heeft een lange traditie van linkse burgemeesters gehad, deze traditie werd in 1999 onderbroken.

De bezienswaardigheden

Er zijn ontzettend veel gebouwen te bezichtigen in Bologna, een paar daarvan zijn het Piazza Maggiore, die het centrum van de stad vormt. Daaraan grenst het Piazza del Nettuno, met de bijbehorende Fontana del Nettuno. Daarnaast zijn er prachtige basilieken en niet te vergeten de voor Bolgana typerende torens. Elke in Bologna wonende rijke familie bouwde hun eigen hoge toren. Door oorlogen zijn veel daarvan verwoest maar verspreid over de stad zijn er ook ook heel wat gespaard gebleven.