Arezzo

Datum plaatsen bericht 19 May 2015
Categorie van het artikel Steden Italië

Arezzo is een stad in het Italiaanse Toscane. Het is tevens de hoofdstad van deze provincie. Bij verblijf op een camping in de omgeving van deze gezellige, en erg mooie, stad kan een bezoek eraan niet achterwege blijven.

De geschiedenis

Arezzo is was één van de 12 belangrijkste steden van de Etrusken in de tijd voor de Romeinen. In 311 werd de stad veroverd door de Romeinen. Onder de Romeinen werd de stad een militair basis. Arezzo, destijds Arettium Vetus genoemd, werd de op twee na grootste stad van Italië. In die tijd stond de stad ook bekend om haar speciale aardewerk. Dit waren roodgeschilderde vazen van donkere klei die gegoten en geglazuurd werden.

De Basiliek van San Francisco in Arezzo

In de 3e en 4e eeuw werd de stad een zetel van een bisschop. Maar met de invallen van de Goten en de Lombarden werd de stad gesloopt. Van 1098 tot 1384 was de stad een onafhankelijke stadsstaat. In 1252 werd er een universiteit gesticht in Arezzo. De stad wilde niet onder het bewind van de Florijnen komen te vallen en dus haalde Arezzo de banden met de Ghibellijnen aan. De stad kon echter de heerschappij van de Florentijnen niet ontlopen, in 1384 werd de stad namelijk ingenomen door Florence.

In de 18e eeuw werden veel moerassen ten zuiden van de stad drooggelegd. Hierdoor daalde het aantal mensen dat leed aan Malaria. Aan het eind van deze eeuw werd de stad veroverd door Napoleon en zijn leger. Arezzo werd een centrum van het verzet tegen deze Franse overheersing. In 1860 werd Arezzo ingelijfd bij het Koninkrijk Italië.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had de stad het zwaar. Veel stadsgebouwen liepen schade op tijdens deze oorlog, er werd namelijk zowel bij de inname van de Duitsers en de bevrijding hevig gevochten om Arezzo. Aan de Noordzijde van de stad ligt een militaire begraafplaats waar 1266 slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog liggen begraven die hebben gevochten bij Arezzo.

De bezienswaardigheden

Arezzo staat tegenwoordig bekend als gezellige stad met een aantal mooie bezienswaardigheden. Een voorbeeld hiervan is het Piazza Grande. Dit is het grote plein van de stad wat omringd is met oude woonhuizen, torens en een oude kerk met een prachtige toren. Ook liggen er veel winkeltjes een eetgelegenheden rondom het plein. De dom van Arezzo en de Basiliek van San Francisco zijn voorbeelden van prachtige kerken die de stad heeft. De kerken zijn niet alleen mooi om van de buitenkant te zien, maar ook van de binnenkant zijn deze gebouwen prachtig. Arezzo staat vooral bekend om de Santa Maria della Pieve. De bouw van deze kerk is al begonnen in 1140 en het is een zeer mooi gebouw om te bezichtigen. Ook de binnenkant van deze kerk is mooi en er staan een aantal prachtige werken. Naast de genoemde bezienswaardigheden zijn er in Arezzo nog veel meer mooie gebouwen en monumenten, zoals de ruïnes van een Romeins amfitheater.