Boedapest

Datum plaatsen bericht 8 June 2015
Categorie van het artikel Steden Hongarije

Boedapest, ook wel vaak als Budapest geschreven, is de hoofdstad en grootste stad van Hongarije. Boedapest werd één stad doordat de stad beide oevers van de Donau ging bezetten. Dit gebeurde tijdens de éénwording van de steden Boeda en Óbuda op de westelijke oever, en Pest aan de oostelijke oever. In Boedapest staat het hoofdkantoor van het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie en er staan maar liefst 18 universiteiten. Boedapest is niet alleen belangrijk voor de ontwikkeling maar wordt ook gezien als één van de mooiste steden van Europa.

De geschiedenis

Op de plek van de stad is voor het eerst een nederzetting gebouwd door de Kelten, deze nederzetting werd na de bouw overgenomen door de Romeinen. De plaats werd Acquincum genoemd en werd aanvankelijk door de Romeinen gebruikt als een militair kamp, maar ontwikkelde zich al snel tot commercieel punt. De Romeinen begonnen toen met het bouwen van badhuizen, theaters en verdediging. Dit oude Romeinse dorp is het best bewaarde stukje Rome van heel Hongarije.

In de 13e eeuw vielen de Tataren de stad aan, hierdoor kwam aan het licht dat verdedigen op een vlak stuk land best lastig is. Hierom liet Koning Béla IV van Hongarije nieuwe stenen ommuringen bouwen en werd zijn paleis boven op de heuvels gebouwd. In 1361 werd Boedapest de hoofdstad van Hongarije. De Italiaanse renaissance had een zeer grote invloed op Boedapest. De bibliotheek had de grootste collectie van historische kronieken en filosofische en wetenschappelijke werken van Europa, in omvang was alleen de bibliotheek van Vaticaanstad groter.

De burcht van Boeda

In 1526 werd de stad geplunderd door de Ottomanen, in 1529 belegerden ze de stad en in 1541 hadden ze de controle over Buda. De Ottomanen zouden 140 jaar regeren en bouwden in deze jaren veel mooie badhuizen die nu nog steeds in gebruik zijn. In deze tijd bekeerden veel Christenen zich tot Moslim. In 1686 probeerde het deel van Hongarije dat niet door de Ottomanen bezet was voor de tweede keer de stad te belegeren en deze over te nemen. Dit deel van Hongarije was deel van het Habsburgse rijk en had deze keer het dubbele aan manschappen. Deze keer lukte het wel, ze veroverden de stad en in de jaren daarna werd ook de rest van het land. behalve een stuk land rondom Timisoara, bevrijd. Hiermee was Hongarije bevrijd van de Ottomaanse overheersing en sloot zich aan bij het Habsburgse rijk.

In 1848 begon het verzet tegen het Habsburgse rijk in Boedapest. In 1867 werd Oostenrijk-Hongarije opgericht waar vanaf dat moment ook Boedapest bij hoorde. In deze goede periode voor de stad was Boedapest één van de twee hoofdsteden van een dubbele monarchie.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg de stad het zwaar te voorduren. Eerst werd de stad door de Amerikanen en Engelsen gebombardeerd, en daarna leed het veel schade door de slag om Boedapest. Hier vochten Russische en Roemeense soldaten tegen Duitse en Hongaarse soldaten. Hierbij kwamen 48.000 burgers om het leven.

De bezienswaardigheden

In de jaren na de oorlog werd Hongarije een Communistisch land en is pas na de val van het ijzeren gordijn verlost van de dictatuur. Hierdoor komt het toerisme in Hongarije ook steeds meer op, met name in Boedapest. Boedapest staat bekend als één van de mooiste steden van Europa vanwege de prachtige bezienswaardigheden, de leuke sfeer en het mooie landschap. Een voorbeeld van de vele bezienswaardigheden is het gigantisch grote parlementsgebouw. Ook de burcht van Boeda is een erg groot en prachtig gebouw. Deze burcht is al in de 13e eeuw gebouwd en ligt op een heuvel bij de Donau. Deze, en andere bezienswaardigheden, maken een bezoek aan deze prachtige en gezellige stad een echte belevenis.

Boedapest is een mooie bestemming voor een dagtocht / uitje vanuit uw camping in Noord-Hongarije in Hongarije.

De meest bezochte campings in de regio

Plaats:
Klik hier om naar deze camping te gaan
Vind je dit artikel interresant? Deel het dan met anderen: