Uzès

Datum plaatsen bericht 24 August 2015
Categorie van het artikel Steden Frankrijk

Uzès is een stadje in Zuid-Frankrijk, het ligt in de regio Languedoc-Roussillon, in het departement Gard. Elke zaterdag wordt er in het stadje de bekende markt van Uzès gehouden. Verder is Uzès de zetel van het hertogdom L'Uzège.

De geschiedenis

De stad Uzès begon als een klein Romeins dorpje dat destijds de naam Ucetia had. De Romeinen hebben het dorpje bij de bron van de rivier de Eure gebouwd, daarnaast bouwden ze ook een aquaduct zodat Ucetia de stad Nîmes op die manier van water kon voorzien. Een deel van deze aquaduct is zeer bekend en heeft de naam Le Pont du Gard.

Uzès stond vanaf de 5e eeuw ook bekend als bisschopsstad. Dit kwam doordat de bisschoppen van ontzettend veel macht hadden in de stad, ze hadden zelfs het recht om munten te slaan in de stad. Dit leed natuurlijk tot frustraties bij de Heren van Uzès, die eigenlijk de stad zouden moeten besturen. Deze frustraties leden regelmatig tot conflicten en oorlogen tussen de bisschoppen en de Heren van Uzès.

Tijdens de 16e eeuw stond Uzès op plaats 5 van grootste protestantse steden binnen Frankrijk. Dit zorgde er wel voor dat de stad soms hard werd getroffen in de conflicten met de katholieken en dus veel schade leed en mensenlevens verloor. In de 18e eeuw was het bisdom van Uzès zelf uitgegroeid tot het grootste bisdom van de Languedoc.

De bezienswaardigheden

Uzès is een zeer aantrekkelijke plaats voor toeristen. Het stadje ligt namelijk in een werkelijk prachtig landschap die zeer geschikt is voor buitenactiviteiten. Ook de stad zelf is zeer aantrekkelijk vanwege de geweldige sfeer die er hangt. Dit komt mede door de oude knusse straatjes en de hele uitstraling van de gebouwen. Op een klein afstandje van de stad ligt de bekende Pont du Gard, deze aquaduct is zeker een aanrader om te bezoeken. Bovendien ziet u dan ook een stukje van de prachtige omgeving. Een bezoekje is dus zeer goed te combineren met een stukje toeren door de natuur. Vergeet ook zeker niet de bekende zaterdag markt te bezoeken, deze markt heeft namelijk van alles en nog wat waaronder mooie en heerlijke lokale producten.