Toulouse

Datum plaatsen bericht 1 April 2015
Categorie van het artikel Steden Frankrijk

Toulouse is een stad in Zuid-Frankrijk en is de hoofdstad van het departement Haute-Garonne en de regio Midi-Pyrénées. De stad ligt aan de rivier de Garonne en is mede bekend door de aanwezigheid van het grootste lucht- en ruimtevaart centrum van Europa. Ook heeft het één van 's werelds oudste universiteiten en de op 3 na grootste universiteit van Frankrijk.

De geschiedenis

Toulouse is in de 2de eeuw voor Christus als buitenpost gesticht door de Romeinen. Dit na de verovering van Gallië. In de 5de eeuw viel de stad onder het Visigotische koninkrijk en werd het zelfs de hoofdstad ervan. In 507 werd de stad veroverd door Clovis, koning van de Franken. In 721 vond er de slag bij Toulouse plaats. Hier versloeg Hertog Odo van Aquitaine het Omajjaden Moslim leger.

Document van oprichting v/d Consistori del Gay Saber

In de 12e eeuw kreeg de stad het wat moeilijker tijdens de religieuze onrust. Ketters probeerden in Toulouse een gemeenschap op te zetten maar daar werd een stokje voor gestoken door Simon de Montfort met zijn troepen. Door het verdrag van Parijs in 1229 moest het graafschap Toulouse toegeven aan Frankrijk. In 1271 werd de stad ingelijfd tot het Franse koninkrijk en als Koninklijke stad verklaard. Om de kunst van de troubadours te behouden, werd in 1323 de Consistori del Gay Saber opgericht. De stad werd het centrum van de Occitaanse Literatuur.

In de 14e eeuw ging het minder goed met de stad. Eerst werd in 1320 een aanval op de Joodse bevolking gedaan door kruisvaarders, daarna volgde in 1348 de Zwarte Dood, gevolgd door de Honderdjarige Oorlog. Ook troffen hongersnood en overstromingende de stad, met als gevolg dat het bevolkingsaantal daalde.

In de 15e eeuw was de ellende voorbij en beleefde Toulouse een gouden eeuw. De stad werd rijker als gevolg van de handel in wijn, graan en textiel en ontwikkelde zich tot een administratief centrum. Ook stond de streek destijds bekend om de handel in een soort blauwe kleurstof dat alleen in die regio gevonden werd. In de 16e eeuw verdween deze handel in één klap. In Amerika werd namelijk ook een blauwe kleurstof gevonden die goedkoper was dan die van Toulouse. Daarnaast brak er in die tijd ook een religieus conflict tussen de katholieken en Calvinistische protestanten uit. Dit ging gepaard met verwoesting van gebouwen, hongersnood en de uitbraak van de pest.

Les Jacobins

Tijdens de 18e eeuw werd de stad gemoderniseerd, met onder andere een stedelijke wederopbouw en de bouw van mooie gebouwen zoals de Jardin Royal, Grand Rond, Canal de Brienne en de Quai Dillon. Later, tijdens de Napoleontische oorlog, vond de slag om Toulouse bij de stad plaats.

In het begin van de 19e eeuw kreeg Toulouse te maken met de komst van veel migranten uit Noord-Frankrijk, Spanje en Italië. Nieuw industriële werken,met name chemische fabrieken en vliegtuigbouwers kwamen zich vestigen in de stad en deze zijn tot op de dag van vandaag nog steeds belangrijk voor Toulouse. Het heeft er zelfs voor gezorgd dat Toulouse de op 3 na grootste stad is van Frankrijk.

De bezienswaardigheden

Er zijn veel plekken te bezichtigen in de stad. Bijvoorbeeld de de Basilique Saint-Sernin. Een prachtige basiliek die er zeker niet alleen van buiten goed uit ziet. Je kunt ook de grafkelders bezoeken die bij de basiliek horen. Ook de kerk van Les Jacobins is ontzettend mooi. De naam zegt het al, het was een kerk gebouwd door de Jakobijnen die dus ook werken van hun bevat. Een andere prachtige kathedraal is de Saint-Etienne. Wanneer u musea wilt bezoeken is het Musee des Augustins zeker een aanrader. Het museum is een oud klooster dat omgebouwd is tot museum en prachtige werken herbergt. Een ander museum is het Fondation Bemberg met onder andere werken van Picasso en Monet. Maar daarnaast is er nog veel meer kunst in de stad en zijn veel meer plekken het waard om te bezoeken.