Straatsburg

Datum plaatsen bericht 25 March 2015
Categorie van het artikel Steden Frankrijk

Straatsburg in de hoofdstad van de regio Elzas in het Noord-Oosten van Frankrijk. De stad ligt aan de rivier de Rijn, dit is meteen de landsgrens want aan de overkant van de rivier ligt Duitsland. De stad is als gevolg van oorlogen vaak een Duitse als Franse stad geweest. De Duitse invloeden is aan de gebouwen in de stad goed terug te vinden. Er wordt Frans gesproken maar de meeste mensen beheersen ook de Duitse taal. Straatsburg is zowel voor de regio als Europa belangrijk. De zetel van de Raad van Europa, Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en ook een zetel van het Europees parlement zijn er gevestigd. Daarnaast heeft de stad een universiteit.

De vroege geschiedenis

In het jaar 12 voor Christus werd door de Romeinen de stad Zilverberg gesticht. Dit was in eerste instantie een militair kamp voor het Achtste Legioen. De stad werd weer verwoest toen Atilla met zijn Hunnen de stad binnenvielen en verwoestten. Op de plek van deze stad werd de Frankisch-Allemanische stad Straatsburg gesticht.
In de 4de eeuw na Christus was de stad een bisschopszetel. In 842 werd er de eed tussen Lodewijk de Duitser en Karel de Kale afgelegd. Dit was de eerste schriftelijke uiting van de Franse taal. In de middeleeuwen groeide de stad uit tot een belangrijk economisch centrum. De burgers wonnen de onafhankelijkheid van de stad door de bisschop te verslaan en organiseerden een eigen bestuur en rechtspraaksysteem. De stad werd belangrijk in de Christelijke filosofie en humanisme. Maar het ging niet altijd over rozen in de stad.

Een gruwelijke daad

Joden verbranden in Straatsburg

In Straatsburg, werd op 14 Februari 1349 een gruwelijke daad begaan. Er zijn op die dag 2000 tot 3000 Joden in het openbaar op de brandstapel verbrand. De overgebleven Joden werden uit de stad verbannen. Tot het eind van de 18e eeuw was het voor Joden verboden om na 10 uur 's avonds zich nog binnen de stadmuren te bevinden. Op dit tijdstip werd een hoornsignaal gegeven. Dit wordt tot op de dag van vandaag nog steeds elke avond gedaan ter herinnering van deze tijd. Ook moesten de Joden speciale belasting betalen. Dit voor elk paard die ze meenamen op tijdstippen waarop ze wel binnen de stadsmuren mochten komen.

Wisselend Frans en Duits

In 1697 werd Straatsburg ingelijfd door Frankrijk maar de stad behield wel haar Duitse cultuur. Tijdens de Frans-Duitse oorlog werd Straatsburg door Duitsland belegerd, en veroverd. Bij de Vrede van Frankfurt werd Elzas-Lotharingen bij het Nieuwe Duitse Keizerrijk gevoegd. Straatsburg werd de hoofdstad van Elzas-Lotharingen. In 1870 verlieten veel Fransgezinde families de stad, maar ook veel mensen trekken juist naar de stad. Verouderde wijken worden afgebroken en nieuwe wijken werden gebouwd. Na de Eerste Wereldoorlog moest Duitsland Elzas-Lotharingen weer afstaan aan Frankrijk. Er mocht vanaf dat moment geen Duits meer in het onderwijs en bij regeringsfuncties gebuikt worden.

In de Tweede Wereldoorlog

Toen in 1940 de Tweede Wereldoorlog uitbrak, vertrokken meer dan 100.000 Straatsburgers de stad. Dit uit angst voor een Duitse inval, en die kwam er. Elzassers die Duits gezind waren en voor 1939 uit waren uitgeweken naar Duitsland, mochten terugkeren. Frans gezinden werden uitgewezen, en hun bezittingen werden ingenomen door de staat. Alle Franse beelden werden gesloopt en Duitse beelden voor in de plaats gezet. Ook kregen veel straten hun oude Duitse namen weer terug. In deze periode werd het juist weer verboden om Frans te spreken. Op 11 augustus en 25 september werd de stad door de geallieerden gebombardeerd. Later werd de stad door Franse bevrijdingstroepen bevrijd en de Tweede Wereldoorlog was voor Straatsburg voorbij. Na de Tweede Wereldoorlog werd de stad het symbool van de samenwerking tussen de landen en de Europese samenwerking.

De bezienswaardigheden

Het verleden met Franse als Duitse invloeden is nu nog duidelijk te zien door de stad. Er zijn enkele fantastische plekken om te bezoeken, bijvoorbeeld de Kathedraal van Straatsburg. Deze kathedraal is niet alleen enorm groot maar ook ontzettend mooi. Ook Le Petit France is zeer de moeite waard. De uitstraling van dit stukje stad is enorm gezellig, en het heeft mooie winkelstraatjes en eetgelegenheden. Rond de kersttijd heeft de stad een grote, maar gezellige kerstmarkt. Als u even weg wilt van de drukke binnenstad, is de Eglise Saint-Thomas een perfecte bestemming. Deze zeer mooie kerk ziet er van binnen heel anders is dan andere kerken. Als u hier bent is het een goed idee om dit te gecombineren met een bezoek aan de binnenstad van Petit France. Straatsburg heeft nog veel meer historische gebouwen en musea, maar de stad zelf,gevormd door haar geschiedenis, gewoon in het algemeen uniek.