Sarlat

Datum plaatsen bericht 29 June 2015
Categorie van het artikel Steden Frankrijk

Sarlat is een Frans stadje in de regio Aquitaine en het departement Dordogne. Het stadje staat bekend om de middeleeuwse binnenstad waar ook de middeleeuwse sfeer nog te proeven is. Op elke zaterdag is er een erg gezellige markt in Sarlat waar veel dingen te koop zijn, onder andere typische streekproducten.

De geschiedenis

De plaats is ontstaan in de buurt van een grote Benedictijnse abdij. Deze abdij behoorde tot één van de grootste kloosters van de omgeving. Sarlat heeft in de periode daarna geen last meeer gehad van de Viking aanvallen, dit was vreemd omdat de rest van de Dordogne wel zwaar te leiden heeft gehad van de Vikingen. Zeer waarschijnlijk komt dit doordat de plaats niet in de buurt van de rivier de Dordogne en de zijrivieren ligt. Dit was compleet anders tijdens de honderdjarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Tijdens deze oorlog werd er namelijk veel in de regio van Sarlet en ook om Sarlet zelf gevochten. Ondanks de vele verdediging in de stad en kastelen rondom de stad werd de stad uiteindelijk toch door de Engelsen ingenomen. Na deze oorlog is veel van de verdediging in de stad onnodig geworden en is toen afgebroken.

Bezienswaardigheden

Manoir de Gisson

Sarlat staat bekend om de mooie historische binnenstad met een aantal mooie bezienswaardigheden. Een leuk voorbeeld hiervan is het Manoir de Gisson, dit is een huis uit de 13e eeuw dat voor een klein deel nog steeds bewoont wordt. U kunt zien hoe er vroeger werd geleefd. Het stadje heeft niet alleen een mooie gezellige binnenstad te bieden, zo liggen rondom de stad prachtige grotten die te bezoeken zijn. Ook zijn er een aantal kastelen te vinden zoals Kasteel Castelnaud en Kasteel Beynac. De omgeving van Sarlet en de hele Dordogne staat sowieso bekend om het prachtige landschap en de mooie natuur. Door de bergen en de rivieren en beekjes zijn er ook veel buitenactiveiten te doen, op het water en zonder water.