Saint-Tropez

Datum plaatsen bericht 9 April 2015
Categorie van het artikel Steden Frankrijk

Saint-Tropez is een bekende plaats in Zuid-Oost Frankrijk, het ligt in de regio Provence-Alpez-Côte d'Azur en het departement Var. Tot voor een eeuw geleden was het een vissersdorp en een militaire vestiging. Nu is het een luxe badplaats met stranden en havens. Veel bekende personen brengen er hun vakantie door. Luxe jachten, luxe appartementen, dure clubs, ideaal voor mensen die veel geld hebben.

De geschiedenis

Net als vele dorpen aan de kust is Saint-Tropez ook gesticht door de Romeinen. De eerste naam van de stad is Heraclea-Caccaliera. De stad is aan haar huidige naam gekomen door de legende van de beroemde martelaar die de naam Saint Torpes had. Volgens de legende werd hij in Pisa onder het bewind van Nero onthoofd en vervolgens in een rotte boot met een hond en een haan gelegd. De boot werd vervolgens te water gelaten en is later aangespoeld in het dorpje dat nu de stad Saint-Tropez is.

Na de val van het West-Romeinse rijk kreeg het dorpje een zware periode. Door de ligging aan zee werd het namelijk veel geplunderd door piraten en Saracenen omdat er geen bescherming meer was. Van 890 tot 972 was Saint-Tropez samen met de omgeving een Arabisch-Islamitsche kolonie. Nadat de Islamieten waren verdreven werd er een toren gebouwd ter verdediging van de stad. Saint-Tropez werd toen een kleine republiek met een eigen vloot en leger. Met hulp van huurlingen lukte het de stad verschillende aanvallen van grote machten zoals de Turken en de Spanjaarden af te slaan. De inwoners van Saint-Tropez hebben van 1436 tot 1672 geen belasting hoeven betalen omdat het een eigen republiek was met eigen bestuur maar in 1672 werd de stad weer overgenomen door de Fransen.

De bezienswaardigheden

Begin 20e eeuw begon de stad al een luxe badplaats te worden. Bekende mensen zoals Coco Chanel en Elsa Schiaparelli bezochten de stad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Saint-Tropez de eerste stad aan de Franse kust die werd bevrijd door "Operation Dragoon". Na de oorlog kwam de stad vanaf 1950 bekend te staan als mooi filmdecor. Hierdoor werden er een aantal films opgenomen waarvan enkelen erg bekend zijn geworden. Ook zijn er een aantal liedjes waarin over de stad wordt gezongen. Het liedje "San Tropez" bijvoorbeeld van Pink Floyd of Welcome to St. Tropez van Dj Antoine. Zo zijn er nog veel meer liedjes.