Saint-Étienne

Datum plaatsen bericht 3 April 2015
Categorie van het artikel Steden Frankrijk

Saint-Étienne is een stad in Midden-Oost Frankrijk. De stad is de hoofdstad van het departement de Loire. De stad ligt aan de grote weg die Toulouse met Lyon verbind.

De geschiedenis

De stad is vernoemd naar de heilige Stefanus en komt voor het eerst in de historie voor tijdens de middeleeuwen. Toen heette de stad Saint-Étienne de Furaann ter ere van de rivier de Furaan, een zijrivier van de Loire. In de middeleeuwen was het een kleine stad die was toegewijd aan de kerk. In de 15e eeuw werden er ter verdediging versterkte muren gebouwd.

Vanaf de 16e eeuw werd Saint-Étienne een belangrijke wapen industriestad. Daarom werd de stad redelijk belangrijk, want wapens zijn van essentieel belang voor een land. Tijdens de Franse Revolutie werd de stadsnaam zelfs een tijdje veranderd naar Armeville wat wapenstad betekend. Later kwam werd Saint-Étienne , door de opening van een grote koolmijn, ook een belangrijke mijnstad .

In 1832 had de stad maar een populatie van 33.064 mensen maar vanwege de industrie gingen zich steeds meer mensen in Saint-Étienne vestigen enn het inwonersaantal was in 1880 al gegroeid naar rond de 110.000. Tegenwoordig staat de staat bekend om zijn fietsenindustrie.

De bezienswaardigheden

Rondom de stad zijn er een aantal oude kastelen te vinden die u kunt bezoeken. De stad zelf is een vrij moderne stad. U kunt wel verschillende musea bezoeken. Of bekijk de prachtige St. Charles Borromeo kathedraal.