Rouen

Datum plaatsen bericht 31 March 2015
Categorie van het artikel Steden Frankrijk

Rouen is een stad in Noord-West Frankrijk. De stad ligt in de regio Haute-Normandie en is de hoofdstad van het departement Seine-Maritime. De stad wordt doorsneden door de rivier de Seine. Ook is het één van de belangrijkste havensteden van Frankrijk. Als u verblijft in de buurt van Rouen is een bezoek aan deze stad zeker aan te raden.

De geschiedenis

Rouen is tijdens de Gallo-Romeinse periode door keizer Augustus gesticht. De stad was destijds op de rechteroever van de Seine gebouwd en een tijdlang de op één na belangrijkste stad in Gallië. De grootste bloei kreeg Rouen in de 3de eeuw, de stad werd toen namelijk een bisschopszetel.

In de 9e eeuw kreeg Rouen veel te maken met aanvallen van de Noormannen. In 911 werd er een verdrag met de Noormannen getekend waardoor de Noormannen een stuk land kregen in ruil voor het stoppen met plunderden. Dit gebeurde dan ook en de vikingen kregen Normandië. De naam Normandië is ook afgeleid van de Noormannen. Rollo, de leider van de Noormannen, koos Rouen als hoofdstad van hun stuk land.

Phillips II

In 1150 kreeg de stad stadsrechten. Vijftig jaar later werd de grote Romaanse kathedraal verwoest door een brand. Het duurde eeuwen voordat er weer een nieuwe kathedraal was gebouwd. In 1205 verloor Rouen haar onafhankelijkheid omdat Phillips II de stad, samen met de rest van Normandië, inlijfde bij de Franse kroon. De stad werd onder Franse regering een bloeiend handelscentrum. Vanaf Rouen werden vele goederen, vooral wijn en graan, naar Engeland verscheept. Vanuit Engeland kwam er vooral wol terug, die dan weer verwerkt kon worden. In 1348 trof de Zwarte Dood de stad. Na een opstand van de bevolking greep Karel VI in en ontnam de stadrechten van Rouen. Pas 300 jaar na het afnemen hiervan kreeg de stad de rechten weer terug.

In 1382 vond er opnieuw een opstand plaats in de stad. Deze keer werden de belastingen verhoogd en werd de handel over de Seine afgepakt. Dit zorgde natuurlijk voor armoede en ontevredenheid. Tijdens de Honderdjarige Oorlog met Engeland viel de stad na een belegering van 6 maanden in handen van de Engelsen. De belegeringen zorgden voor een vreselijke hongersnood onder de bevolking. Rouen is toen 30 jaar in Engelse handen gebleven, daarna veroverde Karel VII de stad weer terug.

In de 16e eeuw ging de stad een rustige en welvarende tijd te gemoed. Er werden weer gebouwen en schepen gebouwd, iets dat tijdens de Engelse periode helemaal was gestopt. In deze eeuw werd Rouen een belangrijke stad op gebied van architectuur en ook op economisch gebied ging het weer goed met de stad. Het had de handel weer opgepikt en de haven werd groot op gebied van ondermeer zout, vis en wol. Ook de handel met Amerika begon grotere vormen aan te nemen. Vis en exotische goederen kwamen vanuit "de nieuwe wereld" de haven binnen.

Tafereel in Rouen anno 1550

In 1560 liep in de stad de spanning tussen de katholieken en de Calvinistische protestanten op. Een kwart van de mensen was protestant en dus in de minderheid. Toch lukte het de protestanten om het stadhuis binnen te dringen en de katholieke gemeenteraadsleden te verjagen. De katholieken gingen zich hierop vestigen in Fort Saint-Catherine. De protestanten riepen om hulp van de Engelsen en die kregen ze. De Engelsen landden in Le Havre en op 26 Oktober 1562 vielen ze Rouen binnen. Drie dagen lang plunderden ze de stad. Toen de Engelsen weer vertrokken en het nieuws van de bloedbruiloft in Parijs zich verspreidde, doken veel protestanten onder of lieten zich vrijwillig opsluiten om aan de volkswoede te ontsnappen. Het lukte katholieken de gevangenis binnen te komen en er alle protestanten te vermoorden.

Toen de Tweede Wereldoorlog was uitgebroken en de Duitsers Frankrijk binnen vielen, bliezen de inwoners zelf de bruggen van de stad op om te voorkomen dat de Duitsers de stad makkelijk binnen konden vallen. Toch hield dit de Duitsers niet tegen en de stad stond al snel voor een deel in brand. Een brand die pas na 10 dagen helemaal was gedoofd. Daarna is de stad regelmatig gebombardeerd door de Britse bommenwerpers. Nadat de geallieerden in Normandië geland waren bezetten de Duitsers altijd Rouen nog. Op 30 augustus lukte het de Canadezen om de Duitsers te verjagen. In de oorlog zijn vele historische gebouwen en meer dan 10.000 huizen verwoest.

De bezienswaardigheden

Ondanks dat gebouwen zijn verwoest in de Tweede Wereldoorlog zijn er nog genoeg gebouwen om te bezichtigen. Een voorbeeld hiervan is de kathedraal van Rouen. Deze kathedraal is een van de bekendste Gotische kathedralen van Frankrijk. Het gebouw dient als zetel van de aartsbisschop van Rouen. Het gebouw is niet alleen prachtig, maar ook ontzettend groot. Het is dan ook al van ver te zien. Ook de kerk van Saint-Maclou is werkelijk prachtig. De kerk is tijdens de 15e en 16e eeuw gebouwd en heeft daarom ook kenmerken van de renaissance. Als u een museum wilt bezoeken is het Musée des Beaux-Arts de Rouen zeker een bezoek waard. Dit museum is opgericht door niemand minder dan Napoleon zelf. Het museum heeft een mooie en bestaat uit verschillende kunst. Zo staan er werken van de renaissance, maar ook werken uit de 19 en 20e eeuw.

Rouen is een mooie bestemming voor een dagtocht / uitje vanuit uw camping in Normandië in Frankrijk.

De meest bezochte campings in de regio Normandië

La Vallée de Deauville *****
La Vallée de Deauville
Plaats: Deauville / Saint Arnoult
Camping La Vallée de Deauville is een heerlijke familiecamping in Calvados, die van alle gemakken voorzien is. Of u nu van strand, natuur of cultuur houdt; deze camping biedt het allemaal.
Klik hier om naar deze camping te gaan
La Côte de Nacre *****
La Côte de Nacre
Plaats: Saint-Aubin-sur-Mer
Camping La Côte de Nacre is een charmante vijfsterrencamping in het departement Calvados. De camping ligt net ten noorden van Caen en op loopafstand van de bekende badplaats Saint-Aubin-sur-Mer. Bovendien staat de regio waarin de camping gelegen is, bekend om de vele stranden die het decor waren tijdens D-Day in de Tweede Wereldoorlog.
Klik hier om naar deze camping te gaan
La Vallée *****
La Vallée
Plaats: Houlgate
Op de gave familiecamping La Vallée hoeft u zich absoluut niet te vervelen. Deze riante camping aan de kust van Normandië is van vwle faciliteiten en activiteitenmogelijkheden voorzien.
Klik hier om naar deze camping te gaan
Huttopia Calvados - Normandie ****
Huttopia Calvados - Normandie
Plaats: Moyaux
Camping Huttopia Calvados – Normandie ligt, zoals de naam al doet vermoeden, in het noordwesten van Frankrijk en is een heerlijke camping, midden in de natuur.
Klik hier om naar deze camping te gaan
Vind je dit artikel interresant? Deel het dan met anderen: