Privas

Datum plaatsen bericht 8 April 2015
Categorie van het artikel Steden Frankrijk

Privas is een Franse plaats in de regio Rhône-Alpes en het departement Ardèche. De stad is in de Romeinse tijd als een klein dorpje opgericht. Daarna is de stad rond de St. Thomas kerk verder uitgebouwd en steeds groter geworden. In de 13e eeuw werd er een kasteel in het stadje gebouwd en werd de stad ommuurd. Helaas is hier niets meer van te zien omdat het door aanvallen compleet verwoest is.

De geschiedenis

Privas in 1620

In de 13e eeuw groeide de Privas snel. Het stadje bestond uit 2 wijken en er werden toen nog 2 wijken bijgebouwd. In de 16e eeuw, tijdens de religieuze onrust, nestelde het protestantisme zich in Privas. Niet alleen het 'gewone volk' ging achter het protestantisme staan, maar ook de rijke burgers en adel gingen did steeds meer doen. Maar de protestanten werden toch hevig onderdrukt en veel mensen zelfs vermoord. Hierdoor zijn ook veel protestanten naar Geneva in Zwitserland gevlucht. Desondanks werden steeds meer mensen protestants en bijna 70 jaar lang werd er geen katholieke mis meer in Privas gehouden. Tijdens de religieuze oorlogen werd de stad ook een centrum voor protestanten en een symbool voor het verzet tegen de katholieken maar in 1629 werd de stad veroverd en verwoest door de katholieke Koninklijke troepen.

De mensen in Privas dachten met de de goede muren en grachten rond de stad en haar natuurlijke bescherming over voldoende verdediging te beschikken. Daarom dachten ze dat een aanval vanuit het Oosten niet mogelijk was. Maar toch werden ze vanuit die richting aangevallen door Zwitserse huurlingen met artillerie. De mensen die de aanvallen overleefden moesten vluchten of werden gevangen genomen. Na de aanvallen is Privas jarenlang een spookstad geweest.

Het Privas van nu

Tegenwoordig wordt er in Privas gewoon Frans gesproken. Dit was vroeger anders. Voor 1870 werd er nauwelijks Frans gesproken en de bevolking zag zichzelf ook niet als Frans. Ze spraken een streektaal die heel erg lijkt op het Catalaans. De stad staat bekend om de gezellige sfeer die het uitstraalt en de geweldige natuur waarmee het stadje omgeven is. Één van de bekendste punten die dicht bij het dorpje ligt is het Pont d'Arc. Hier kun je genieten van de prachtige natuurboog over de rivier de Ardèche. Je kunt er er ook heerlijk zwemmen, iets dat overigens op veel plekken van de rivier kan. Daanaast is kanoën op de river erg populair.