Privas

Datum plaatsen bericht 8 April 2015
Categorie van het artikel Steden Frankrijk

Privas is een Franse plaats in de regio Rhône-Alpes en het departement Ardèche. De stad is in de Romeinse tijd als een klein dorpje opgericht. Daarna is de stad rond de St. Thomas kerk verder uitgebouwd en steeds groter geworden. In de 13e eeuw werd er een kasteel in het stadje gebouwd en werd de stad ommuurd. Helaas is hier niets meer van te zien omdat het door aanvallen compleet verwoest is.

De geschiedenis

Privas in 1620

In de 13e eeuw groeide de Privas snel. Het stadje bestond uit 2 wijken en er werden toen nog 2 wijken bijgebouwd. In de 16e eeuw, tijdens de religieuze onrust, nestelde het protestantisme zich in Privas. Niet alleen het 'gewone volk' ging achter het protestantisme staan, maar ook de rijke burgers en adel gingen did steeds meer doen. Maar de protestanten werden toch hevig onderdrukt en veel mensen zelfs vermoord. Hierdoor zijn ook veel protestanten naar Geneva in Zwitserland gevlucht. Desondanks werden steeds meer mensen protestants en bijna 70 jaar lang werd er geen katholieke mis meer in Privas gehouden. Tijdens de religieuze oorlogen werd de stad ook een centrum voor protestanten en een symbool voor het verzet tegen de katholieken maar in 1629 werd de stad veroverd en verwoest door de katholieke Koninklijke troepen.

De mensen in Privas dachten met de de goede muren en grachten rond de stad en haar natuurlijke bescherming over voldoende verdediging te beschikken. Daarom dachten ze dat een aanval vanuit het Oosten niet mogelijk was. Maar toch werden ze vanuit die richting aangevallen door Zwitserse huurlingen met artillerie. De mensen die de aanvallen overleefden moesten vluchten of werden gevangen genomen. Na de aanvallen is Privas jarenlang een spookstad geweest.

Het Privas van nu

Tegenwoordig wordt er in Privas gewoon Frans gesproken. Dit was vroeger anders. Voor 1870 werd er nauwelijks Frans gesproken en de bevolking zag zichzelf ook niet als Frans. Ze spraken een streektaal die heel erg lijkt op het Catalaans. De stad staat bekend om de gezellige sfeer die het uitstraalt en de geweldige natuur waarmee het stadje omgeven is. Één van de bekendste punten die dicht bij het dorpje ligt is het Pont d'Arc. Hier kun je genieten van de prachtige natuurboog over de rivier de Ardèche. Je kunt er er ook heerlijk zwemmen, iets dat overigens op veel plekken van de rivier kan. Daanaast is kanoën op de river erg populair.

Privas is een mooie bestemming voor een dagtocht / uitje vanuit uw camping in Rhône-Alpes in Frankrijk.

De meest bezochte campings in de regio Rhône-Alpes

Château de Galaure ***
Château de Galaure
Plaats: Châteauneuf-de-Galaure
Camping Château de Galaure biedt u niet alleen een prachtige en centrale locatie in de Drôme, maar ook nog eens uitstekende faciliteiten en een kleinschalige en prettige sfeer. De camping bevindt zich net buiten Châteauneuf-de-Galaure en aan de oevers van de rivier de Galaure.
Klik hier om naar deze camping te gaan
Domaine le Pommier *****
Domaine le Pommier
Plaats: Villeneuve-de-Berg
In het zuiden van de Ardèche is camping Domaine le Pommier te vinden, een grootschalige familiecamping waar het hele gezin een geweldige vakantie beleeft.
Klik hier om naar deze camping te gaan
Le Ranc Davaine *****
Le Ranc Davaine
Plaats: Ruoms
Camping Le Ranc Davaine is een bijzondere camping aan de rivier Le Chassezac. Niet alleen deze locatie garandeert bijzonder veel waterpret; ook de aanwezigheid van een groot waterpark valt vooral bij gezinnen en families met kinderen in de smaak.
Klik hier om naar deze camping te gaan
La Nublière ***
La Nublière
Plaats: Doussard - Meer van Annecy
Gelegen op een prachtige locatie aan het beroemde Lac de Annecy is camping La Nublière een heerlijke vakantiebestemming voor jong en oud.
Klik hier om naar deze camping te gaan
Vind je dit artikel interresant? Deel het dan met anderen: