Orléans

Datum plaatsen bericht 31 March 2015
Categorie van het artikel Steden Frankrijk

Orléans is een Franse stad, gelegen in het centrum van het land op zo'n 130 km van Parijs. Het is de hoofdstad van de regio Centre en het departement Loiret. Orléans ligt aan de rivier de Loire. De in de Verenigde Staten gelegen stad New Orleans is naar deze gemeente vernoemd. De stad is door de eeuwen heen steeds belangrijk geweest.

De geschiedenis

Orléans had in de Gallische tijd de naam Cenabum. Het was één van de belangrijkste steden van de Carnutes stam, maar in 52 voor Christus werd het verwoest door Caesar. De plek werd daarna weer door de Romeinen opgebouwd, kreeg de naam Aurelianum, en is uitgegroeid tot Orléans. In 408 staken de Alanen, een Iraans nomadenvolk, de Loire over. Hun legers voegden zich bij de Romeinse legers om samen tegen de Hunnen te vechten die Gallië binnen vielen. Groepen Alanen gingen zich hierna in Orléans vestigen, maar het was een agressief volk. Als naar hun mening de stad te langzaam groeide, of ze te weinig betaalt kregen, vermoordden ze de senatoren van de stad. Mensen die tegenwoordig nog in Orléans wonen dragen soms de naam Allaines, wat afstamt van de Alanen die in die tijd kwamen wonen.

Jeanne d’Arc

Tijdens de middeleeuwen was de stad een belangrijk strategisch punt. Orléans ligt namelijk aan het meest noordelijke punt van de Loire, wat het dichtst bij Parijs ligt. Tijdens de Honderdjarige Oorlog werd op de zuidelijke rivierbank gevochten waarbij Jeanne d’Arc, samen met haar troepen, Orléans bevrijdde van de Engelsen. Toen Jeanne d’Arc gevangen werd genomen bleef de bevolking haar trouw en doneerden veel mensen geld om haar borgsom af te kunnen kopen. Dit tevergeefs want Jeanne werd onjuist schuldig bevonden van ketterij en is op een gruwelijke manier, op de brandstapel, gedood.

Toen de Honderdjarige Oorlog gestreden was, herstelde de stad zich weer. Er werd veel geld verdiend aan het tolgeld om met de brug de Loire over te steken. De rivier was namelijk zeer gevaarlijk en er waren destijds maar drie bruggen waarmee je de rivier over kon steken. Veel handelaren hadden dus geen andere keus dan de tol te betalen. Daarnaast was het land rond de stad erg vruchtbaar, wat leidde tot goede oogsten, en dus veel inkomsten. De universiteit van Orléans heeft ook een aandeel gehad in de groei van de stad. De universiteit was namelijk gespecialiseerd in wetten, en stond daarmee in heel Europa zeer hoog aangeschreven .

Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte de Duitsers van Orléans een centrum van spoornetwerken. Ook werd er een doorgangskamp voor gevangenen gebouwd die via de stad ergens anders naar toe moesten worden vervoerd. Tijdens de bevrijding is de stad gebombardeerd, waardoor de stad flink beschadigd is geraakt. Na de oorlog was Orléans één van de eerste steden die herbouwd werd. De herbouwingsplannen waren al tijdens de oorlog gemaakt en goedgekeurd. Het herstel begon al in begin 1945 maar helaas konden niet alles meer worden gered.

De bezienswaardigheden

Tegenwoordig is Orléans nog steeds van belang door haar ligging. Zo ligt de stad op minder dan een uur rijden van Parijs. Iets dat gezien de transportkosten en andere bedrijfstechnische zaken natuurlijk zeer gunstig is. Dat is ook de reden dat veel bedrijven zich in Orléans vestigen. Ze liggen niet in het te drukke Parijs maar er ook niet te ver van af. Daarnaast is Orléans ook een prachtige stad met veel bezienswaardigheden die de oorlog hebben overleefd. Één van de grootste trekpleisters van de stad is het kathedraal Sainte-Croix. Ook het Maison de Jeanne d’Arc is typisch iets van de stad. Jeanne is namelijk één van de nationale helden van Frankrijk en belangrijk voor de stad.