Nîmes

Datum plaatsen bericht 10 June 2015
Categorie van het artikel Steden Frankrijk

Nîmes is een Franse stad in de regio Languedoc-Roussillon en de hoofdstad van het departement Gard. De stad ligt tussen de Middellandse Zee en de bergen van de Cevennen in. Hierdoor is het een populaire vakantiebestemming vanwege de combinatie tussen zee en een prachtig landschap. Nîmes wordt vaak het Rome van Frankrijk genoemd vanwege de Romeinse invloeden die er nog steeds goed te zien zijn.

De geschiedenis

Op de plaats waar Nîmes nu ligt is al ontzettend lang menselijke activiteit, tussen 4000 en 3500 zijn er namelijk al semi-nomadische landbouwers geweest. Ook is een kalkstenen monoliet van 2 meter hoog gevonden bij de stad die dateert uit 2500 voor Christus en wordt gezien als het oudste monument van Nîmes. Uit geslagen munten blijkt dat Nîmes voor 28 voor Christus een Romeinse kolonie is geworden. De stad werd destijds Colonia Nemausus genoemd, dit betekend kolonie van Nemausus. Keizer Augustus maakte Nîmes de hoofdstad van de provincie Narbonne, hierdoor kreeg de stad al zijn glorie. De stad kreeg een 6 kilometer lange wal, stadpoorten, uitkijktorens en nog meer verdediging. In de stad werden in de Romeinse jaren ook een aquaduct, tempels, een amfitheater, de bekende Pont du Gard brug en veel badhuizen gebouwd. Tot aan het einde van de 3e eeuw was de stad zeer welvarend maar vanaf de 4e eeuw verplaatste de welvaart zich meer naar Arles.

Pont du Gard

In 473 werd de stad veroverd door de Visgoten. Dit zorgde ervoor dat de groei stokte maar de Romeinse invloeden bleven nog wel bestaan. In 725 veroverden de Islamieten Nîmes maar hun regie heeft slechts 27 jaar geduurd, toen werd het namelijk weer veroverd door Pepijn de Korte. De stad ging nu een Karolingische tijd tegemoet, deze tijd was in welvaart geen schijn van wat het in de Romeinse tijd was. In de 13e eeuw kwam Nîmes uiteindelijk in handen van de Franse kroon.

De 14e en 15e eeuw waren ontzettend zware tijden voor Nîmes, het Rhônedal onderging namelijk constant invallen. Dit zorgde ervoor dat de economie van de streek helemaal instortte en er hierdoor weer een hongersnood ontstond. In deze zware tijd ontwikkelde zich ook nog eens religieuze problemen en epidemieën. Nîmes zelf was een centrum voor protestanten dus kreeg het ontzettend zwaar te voorduren tijdens de religieuze conflicten. Tijdens deze tijd brak ook nog eens de pest uit in Nîmes.

Pas in het midden van de 17e eeuw was de welvaart weer terug in de stad. De stad begon te groeien, de sloppenwijken werden opgeknapt en ook historische gebouwen werden hersteld en gerenoveerd. Ook werden er tuinen aangelegd zodat de hele bevolking kon meegenieten van de welvaart van de stad. Vanaf de Franse Revolutie ging het echter weer minder met Nîmes. Tijdens de revolutie vonden er in de stad plunderingen, brandstichting, economische crisis, moord en ook nog eens natuurrampen plaats. Een afschuwelijke periode dus.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg Nîmes te maken met Amerikaanse bombardementen vanwege het verzet dat vanuit de stad werd geleverd.

De bezienswaardigheden

Nîmes is tegenwoordig een populaire vakantiebestemming. Reden hiervan zijn de ligging dichtbij de zee maar ook dicht bij prachtige bergen, het is een zeer gezellig stad en er zijn prachtige bezienswaardigheden te bewonderen. Een voorbeeld hiervan is de bekende Arena van Nîmes. Deze arena is één van de best bewaarde arena’s in Frankrijk en wordt nog steeds gebruikt voor bepaalde evenementen zoals concerten en voorstellingen. Ook de Pont du Gard is een bekend bouwwerk in Nîmes. Deze brug is ook door de Romeinen gebouwd en staat bekend als een zeer smalle brug. Nîmes is ook de stad waar het Maison Carrée staat. Deze tempel wordt de best bewaarde Romeinse tempel van heel Frankrijk genoemd. Daarnaast is er natuurlijk nog veel meer te zien en te doen in de stad.