Nice

Datum plaatsen bericht 13 April 2015
Categorie van het artikel Steden Frankrijk

Nice is een prachtige stad in het Zuid-Oosten van Frankrijk. De stad ligt aan de Middellandse Zee in de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur en het departement Alpes-Maritimes, waar het ook de hoofdstad van is. Nice is de op vier na grootste stad en de op één na grootste stad aan de Middellandse Zee van Frankrijk.

De geschiedenis

De stad is rond 350 voor Christus gesticht door de Grieken die hetzelfde ook met Marseille hadden gedaan. De naam van de plaats was toen Nikaïa, vernoemd naar de Griekse godin van de overwinning. Dit vanwege het feit dat de Grieken destijds de Liguriërs hadden verslagen. De stad werd al snel een grote haven aan de Ligurische kust, maar de stad had last van de grote rivaal Cemenelum. Cemenelum bleef als onafhankelijke stad bestaan tot de invallen van de Longobardenm. Deze stad is nu een wijk van Nice.

In de 7e eeuw sloot Nice zich aan bij Genua. In 729 werd de stad aangevallen door de Saracenen maar het kond de aanval afweren. Maar in 859 en 880 lukte het de Saracenen wel om de stad te plunderen en staken het vervolgens in brand. De saracenen bleven nog tot in de 10e eeuw bezetter van het omliggende gebied. Tijdens de middeleeuwen ging Nice zich mengen in de oorlogen in Italië als bondgenoot van Pisa, dat maakte Nice een vijand van Genua.

Nice heeft de grootste Russisch-Orthodoxe kerk buiten Rusland

Ondanks dat de stad in de 13e en 14e eeuw een paar keer in de handen van de graven van Provence is gevallen bleef de stad uiteindelijk toch onafhankelijk. In 1388 sloot Nice zich aan bij de graven van Savoye voor protectie. In die tijd werd er hard gewerkt aan de vloot van de stad zodat ze de strijd met de piraten aan konden gaan. Ook werden de wegen naar de stad beter gemaakt en werd er veel verdediging gebouwd aan muren en kastelen. In 1543 werd de Nice aangevallen door verenigde Frans-Ottomaanse troepen van Koning Frans I en Barbarossa. Ondanks dat de mensen de aanvallen konden weren konden ze niets doen tegen de verschrikkelijke bombardementen. Hierdoor moesten ze zich alsnog overgeven en werd de stad geplunderd door Barbarossa en werden 2500 mensen als gevangenen meegenomen. De stad kreeg in 1550 en 1580 ook nog weer te maken met pest.

In 1600 werd Nice overgenomen door de Hertog van Guise. Onder zijn bewind werden de poorten geopend voor alle mensen. De stad kreeg volledige vrijheid in handel waardoor het weer economisch kon groeien. In 1696 werd de stad weer overgenomen door de hertogen van Savoye, waarop de Fransen de stad in 1705 weer gingen aanvallen en uiteindelijk veroverden. In 1713 werd er in het verdrag van Utrecht bepaald dat de stad weer terug moest worden gegeven aan de graaf van Savoye, die was op dat moment ook Koning van Sicilië.

De stad werd opnieuw veroverd door de Fransen in 1792 maar werd deel van het Koninkrijk Piemont-Sardinië 1814. Pas in 1860 was de stad definitief onderdeel van Frankrijk en bleef het ook zo. Deze rust was belangrijk want alle veroveringen en heroveringen waren bepaald niet goed geweest voor de stad.

Angelo Donati

Voor de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Oost-Europese vluchtelingen naar Nice om zich daar te vestigen of om vanuit de stad naar Franse koloniën te vluchten. Toen Frankrijk werd veroverd door Italië werden veel Joden uit Nice door Angelo Donati en de monnik Père Marie-Benoît geholpen om te kunnen vertrekken. Angelo Donati was een Joodse bankier die heel veel Joden heeft geholpen te ontsnappen voor het nazi-regime. Tijdens de bevrijding van de stad is de stad hevig gebombardeerd door de Amerikanen. Uiteindelijk werd de stad bevrijd door Amerikaanse parachutisten.

De bezienswaardigheden

De stad heeft ongelofelijk veel om te bezichtigen. Een mooi voorbeeld hiervan is de Notre-Dame de Nice. Deze kathedraal is van de buitenkant wit waardoor het er heel speciaal uit ziet. Ook heeft Nice de grootste Russisch-Orthodoxe kerk buiten Rusland. Deze kerk is zeer speciaal en mooi om te zien. Natuurlijk is er genoeg strand om even lekker te genieten van de zon en zee. Ook de haven is mooi.. Er liggen de meest prachtige jachten en de haven zelf heeft leuke winkeltjes en eetgelegenheden.