Nantes

Datum plaatsen bericht 7 April 2015
Categorie van het artikel Steden Frankrijk

Nantes is een stad is West-Frankrijk. Het is de hoofdstad van de regio Pays-de-la-Loire en het departement Loire-Atlantique. De stad ligt aan de rivier de Loire en is het economische en culturele centrum van de regio. Als u verblijft op een camping in de omgeving van Nantes is een bezoek aan deze stad zeker aan te raden.

De geschiedenis

De naam van de stad is afgeleid van het Gallische volk dat er woonde, de Namneten. In die tijd heette de stad nog Condivicnum en was het een belangrijke plaats. Toen de Romeinen de stad hadden veroverd werd het een handelscentrum. Ook kreeg de stad de naam Portus Namnetum. In de 4e eeuw kreeg het een bisschopszetel.

Toen het West-Romeinse rijk in 476 viel kwam de stand onder regering van koning Clovis I te staan. Veel mensen waren het daar niet mee eens, ook de Romeinse garnizoenen en Bretonse soldaten niet. Later kwam de stad onder het bewind van Karel de Grote. Onder zijn bewind werd Nantes de hoofdstad van Bretagne. Veel mensen kwamen in opstand en wilden vanuit het Armoricaanse schiereiland hun grondgebied gaan uitbreiden. Nantes heeft een belangrijke rol gespeeld in het stoppen dan deze gronduitbreiding. Later, na de dood van Karel de Grote, lukte het de Bretonnen wel om hun gebied te vergroten.

Nominoë

In 850 werd Nantes samen met Rennes, onder leiding van Nominoë, veroverd door de Bretonnen. In het jaar daarop werd Bretagne, met Nantes als hoofdstad, onafhankelijk verklaard in het verdrag van Angers. De 80 jaren na dat verdrag ging niet zonder geweld voorbij. De krijgsheren van Bretagne waren constant in conflict met Frankrijk. De Bretonnen promootten ook invasies van de Noormannen zodat Franse steden werden geplunderd. Van 919 tot 937 werd Nantes zelfs geregeerd door de Noormannen. De Vikingen werden uiteindelijk verslagen door Alan II, kleinzoon van Alan de Grote.

Na eeuwen van conflicten en oorlogen over onafhankelijkheid werd Bretagne met Nantes in 1532 onderdeel van het Franse koninkrijk. Rennes werd in die tijd de nieuwe zetel van het parlement van Bretagne. Hierdoor kreeg Nantes veel concurrentie van Rennes. De stad kreeg meer inwoners en de handel begon te groeien door de 2000 boten die de stad bezat. Tijdens de religieuze oorlogen steunde Nantes de katholieken en daarmee ook de gouverneur van Bretagne. In de stad werd ook het Edict van Nantes getekend. Dat hield in dat ook protestanten hun godsdienst mochten praktiseren. Hier was het grootste deel van de bevoking van de stad het absoluut niet mee eens. In 1685 waren er twee grote gebeurtenissen in de stad. De eerste was de herroeping van het Edict van Nantes, waardoor protestante niet hun godsdienst meer mochten praktiseren en de tweede gebeurtenis was de invoering van de Code Noir. Hierdoor kregen slaven nog minder rechten en kon Nantes groeien in de welvaart omdat de stad een commercieel centrum werd in de handel van slaven, suiker en tabak van de koloniën. De stad was al een handelscentrum vanaf de middeleeuwen, maar kon de handel nu nog verder uitbreiden.

Gedenkteken voor de afschaffing van de slavernij in Nantes

Veel Franse steden deden mee met de slavenhandel waar veel geld in te verdienen was. Maar liefst 75% van de Franse slavenschepen kwamen uit de haven van Nantes. Ook zorgde de stad voor 50% van het menselijk verkeer tussen Frankrijk en de koloniën. Tot 1780 bleef Nantes de belangrijkste haven voor slavenhandel, zelfs toen de slavenhandel werd afgeschaft bleef de stad gewoon doorgaan. Tijdens de Franse revolutie steunde Nantes de nieuwe regering. Iets waar de omliggende regio niet achter stond want die waren trouwe aanhangers van de Koninklijke familie. Al snel volgden er conflicten hetgeen leidde tot een burgeroorlog tussen de nieuwe republiek en de royalisten. Dit staat bekend als de Opstand in de Vendée. Deze oorlog werd gewonnen door de nieuwe republiek die sterk in de minderheid waren. Deze overwinning wordt gezien als één van de belangrijkste overwinningen want het lot van de republiek zou zeer onzeker zijn geworden als ze deze slag hadden verloren.

Tijdens de industriële revolutie ontwikkelde de stad zich tot een industriële stad. De stad had een goede ligging en was hierdoor goed bereikbaarheid. Om dit nog beter te maken werden er veel spoorwegen aangelegd.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad bezet door de Duitsers in 1940. In 1941 werd er in de stad een Duitse officier vermoord, waarna 48 burgers werden geëxecuteerd. Nantes werd kreeg serieuze Amerikaanse bombardementen te verwerken. In 1944 werd de stad bevrijd door de Amerikanen, bij de invallen kwamen wel bijna 1500 mensen om het leven.

Na de oorlog werd in 1970 de haven van Nantes verplaatst. De stad moest toen noodgedwongen overstappen naar de dienstensector. Dit was een lastige overgang en hierdoor kwam de stad in financiële moeilijkheden met als gevolg dat veel bedrijven de stad verlieten. In 2001 werd er programma gelanceerd die er voor moet zorgen dat het eiland waar de haven naartoe is verplaatst het nieuwe centrum van de stad zou worden. In 2003 werd de stad uitgeroepen als groenste stad van Frankrijk en werd in 2003 en 2004 door Le Point uigeroepen als beste plek om te wonen. In 2004 kreeg de stad ook de titel als best leefbare stad in heel Europa.

De bezienswaardigheden

De stad heeft een paar prachtige plekken om te bezoeken. Een voorbeeld van zo'n plek is de Cathedrale de Saint-Pierre et Saint-Paul. Deze kathedraal is werkelijk prachtig. Niet alleen het exterieur, maar ook het interieur. Ook de ramen van de kathedraal zijn op een goede manier apart. In deze kathedraal kunt u tevens het graf van Frans II bezoeken. Ook het Chateau des Ducs de Bretagne is ongelofelijk mooi. Dit kasteel is ook qua omvang gigantisch. In het kasteel kun u ook verschillende tentoonstellingen bewonderen. Natuurlijk heeft Nantes hiernaast nog veel meer mooie bezienswaardigheden.