Nancy

Datum plaatsen bericht 26 March 2015
Categorie van het artikel Steden Frankrijk

De in het noord-oosten van Frankrijk Nancy gelegen stad Nancy ligt in het departement Meurthe-et-Moselle en de regio Lorraine, ook wel Lotharingen genoemd. Het motto van de stad is "Non Insultus Premor", dat betekent, “Ik ben niet ongestraft aangeraakt”. Dit verwijst naar de distel, het symbool van Lorraine.

De geschiedenis

De vroegste sporen van bewoning op de plek waar Nancy nu staat, dateert uit 800 voor Christus. Dat komt waarschijnlijk door de eenvoudige winning van ijzererts. Nancy werd pas echt gesticht rond 1050 door Gerard van Lotharingen.

Een concert voor Frederick II

In 1218 werd Nancy platgebrand in de oorlog tussen edelen in de regio Champagne. Bij deze oorlog kwamen de edelen ook in de omliggende regio’s en daar is Nancy het slachtoffer van geworden. Hierna is de stad veroverd door keizer Frederick II, die de stad daarna in steen herbouwde. In de daarop volgende eeuwen was Nancy de hoofstad van het Hertogdom Lorraine. In 1477 was er buiten de muren van de stad een veldslag tussen het Hertogdom Lorraine en het Hertogdom Bourgondië. Lorraine kreeg hierbij steun van Zwitserland, en wonnen dan ook de veldslag. In 1766 werd het Hertogdom Lorraine onderdeel van Frankrijk, na het sterven van de laatste Hertog, Stanislaw I. De stad bleef wel hoofdstad van de pas ingelijfde provincie.

De Franse revolutie

Tijdens de Franse revolutie vond er in Nancy grote muiterij plaats in 1790. Troepen van de Franse koning keerde zicht tegen de koning. De koning stuurde als antwoord hierop de troepen die nog wel te vertrouwen waren op Nancy af. De militairen van de koning doodde of nam de muiters gevangen. Toen na de revolutie, in 1871, Pruisen Elzas-Lotharingen annexeerde, bleef Nancy gewoon Frans.

De tweede wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Nancy, net als de rest van Frankrijk ingenomen door de Duitsers. Bij de bevrijding van de stad vond er de slag om Nancy plaats. Deze duurde 10 dagen waarna het Amerikaanse leger de Duitsers versloegen. Vanzelfsprekend heeft de stad hierr enorm onder geleden.

De bezienswaardigheden

Nancy heeft veel historische gebouwen die te bezoeken zijn, een voorbeeld daar van is het Stanislas plein. Het wordt het mooiste plein van Frankrijk genoemd, en dat zijn er nog wel wat. Het is eigenlijk één groot openlucht museum met fonteinen, kunstwerken, musea en prachtige gebouwen. Aan dit plein licht ook het Opéra National de Lorraine. Het theater is van binnen vol met bladgoud en fluweel. Ook voor de mensen die niet zo dol op theater zijn is alleen het zien hoe het theater eruit ziet al de moeite waard.