Montpellier

Datum plaatsen bericht 7 April 2015
Categorie van het artikel Steden Frankrijk

Montpellier is een stad in Zuid-Frankrijk en de hoofdstad van de regio Languedoc-Roussillon en het departement Hérault. De stad staat op de achtste plaats van grootste steden van Frankrijk maar wel het snelst groeiend stad dus waarschijnlijk zal het nog wat plekjes gaan stijgen.

De geschiedenis

Montpellier is een van de weinige van Franse steden die geen Romeinse achtergrond heeft. In de vroege middeleeuwen was Montpellier nog maar een klein dorpje, Maguelone was de grote plaats in die tijd. Maar toen de piraten steden aan de zee begonnen te plunderen waren de iets meer landinwaarts gelegen steden een betere optie om te gaan wonen.

Montpellier

Montpellier werd pas voor het eerst in de geschiedenis genoemd in het jaar 985 want in dat jaar werd Montpellier, samen een andere plaats, opgericht. De twee plaatsen werden met elkaar verenigd door een kasteel met verdediging waarvan beide bescherming vonden. Pas vanaf 1200 werd de plaats belangrijk, het ging zich namelijk met de mediterrane handel bezig houden. Ook konden Joden in deze stad cultureel leven door tolerante Moslims en Protestanten. In 1180 kon je Montpellier al medicijnen studeren, in 1220 stond dit ook in de stadswet. Montpellier is in de eeuwen daarna het Europees centrum van de studies van medicijnen geweest.

In 1204 werd de Montpellier, door het huwelijk van Marie van Montpellier met Peter II van Aragon, onderdeel van het koninkrijk Aragon. In datzelfde jaar werd bevestigd dat de stad haar traditionele vrijheid mocht behouden en zelf 12 leden voor de regering van de stad mocht kiezen. Onder het koninkrijk van Aragon groeide de stad uit tot een hele belangrijke stad. Het werd een economisch centrum en een handelscentrum die zich vooral richtte op de handel van kruiden met Frankrijk. Op een gegeven moment werd de stad overgedragen aan James III van Mallorca. Hij heeft de stad daarna, in 1349, verkocht aan Philips VI die koning van Frankrijk was.

De Kathedraal St.-Pierre in Montpellier

In de 14e eeuw schonk de paus Montpellier een nieuw klooster dat toegewijd was aan Sint-Peter. Het klooster had een aparte uitstraling met twee torens met een uitstraling als waren het raketten, al wisten ze toen nog niet hoe raketten er ooit uit zouden zien. In 1536 kreeg de stad ook eindelijk een bisschop, die het bisschopsdom verplaatste van Maguelone naar Montpellier. Het klooster had een gigantische kapel dat de kathedraal werd voor de bisschop. De stad is altijd een handelscentrum gebleven, maar Marseille werd vanaf 1481 een grotere haven en nam daarom veel handel af van Montpellier.

Tijdens de onrust in Frankrijk, vanwege de godsdienstoorlogen, had Montpellier voornamelijk protestantse inwoners. De stad werd een verzetspunt tegen de katholieke regering. De regering ging als gevolg hiervan de stad belegeren en na twee maanden van belegering heeft de stad zich overgegeven. Na 1960 kreeg de stad veel te maken met Algerijnse migranten. Algerije werd toen namelijk onafhankelijk maar veel mensen vonden dat een Franse toekomst beter was en veel mensen trokken naar Montpellier.

De bezienswaardigheden

Montpellier beschikt over mooie bezienswaardigheden. Een prachtig voorbeeld hiervan is de Kathedraal St.-Pierre. Deze kathedraal is die omgebouwd vanuit een klooster. Het heeft twee torens die lijken op raketten waardoor het een bijzondere verschijning is. Ook het interieur is prachtig en je kunt de torens beklimmen. Een ander voorbeeld is het Porte du Peyrou, die bestaat uit een triomfboog met een plein. Er zijn ook een aantal musea waar je veel over de geschiedenis van de stad te weten kunt komen. In deze musea is er natuurlijk ook kunst te vinden.