Lourdes

Datum plaatsen bericht 3 April 2015
Categorie van het artikel Steden Frankrijk

Lourdes is een kleine Franse stad gelegen in de regio Midi-Pyrénées en het departement Haute-Pyrénées. Het stadje staat bekend van de Mariaverschijningen en is al jaren een druk bezocht bedevaartsoord. Pelgrims uit heel Europa komen naar naar Lourdes voor gebed en het bronwater waar bijzondere krachten aan worden toegedicht.

De geschiedenis

De naam Lourdes kwam voor het eerst in de geschiedenis voor tijdens de 8e eeuw want de stad werd het middelpunt van de oorlog tussen een Moslim leider genaamd Mirat en Karel de Grote, koning van de Franken. Mirat had op dat moment controle over de stad en Karel de Grote wilde de stad overnemen. Karel was al een periode bezig met de belegeringen van de stad, maar Mirat wilde de stad niet prijs geven. Volgens de legende kwam er toen een adelaar over de stad heen vliegen en liet een gigantische forel vlak voor de voeten van Mirat vallen. Dit was een slecht voorteken, en Mirat wilde daarna de stad wel opgeven. Om er zeker van te zijn of dat de goede keuze was, ging Mirat naar de Zwarte Maagd van Puy om te offeren. Verbaasd door haar schoonheid besloot Mirat de stad op te geven en zich te bekeren tot het Christendom. Ook nam hij de naam Lorus aan, wat ook de naam van de stad werd en later uitgroeide tot Lourdes.

Tijdens de Honderdjarige oorlog is de stad een tijdje Engels bezit geweest. Nadat de Fransen de stad 18 maanden hebben aangevallen is het uiteindelijk weer heroverd. Later tijdens de godsdienstoorlogen kregen Frankrijk en Lourdes te maken met geweld tussen de katholieken en de protestanten. In 1569 werd het protestantse geloof in de stad gevestigd en het overheersende geloof. Dit duurde echter niet heel erg lang, in 1592 werd door toedoen van de Liga het katholieke geloof weer het overheersende geloof.

Het kasteel van Lourdes werd door Lodewijk XV omgevormd tot een gevangenis. De algemene vergadering beval echter in 1789 dat alle gevangenen bevrijd moesten worden en het kasteel niet langer meer als gevangenis mocht worden gebruikt. In 1803, onder de macht van Napoleon, werd dat weer omgegooid. Het kasteel werd opnieuw als gevangenis gebruikt.

De wonderen

Tot 1858 was Lourdes een rustig stadje met rond de 4000 inwoners. Tot dat op 11 Februari 1858 een 14 jarig meisje genaamd Bernadette Soubirous zei dat ze een prachtige vrouw heeft gezien. Dit zou de heilige maag Maria zijn geweest. Na die dag zou ze 18 keer zijn verschenen en door verschillende personen gezien zijn geweest. Sindsdien kwamen veel pelgrims op bedevaart naar het kleine stadje.