Limoges

Datum plaatsen bericht 6 July 2015
Categorie van het artikel Steden Frankrijk

Limoges is een Franse stad, gelegen in in de regio Limousin en het departement Haute-Vienne. De plaats staat bekend om de productie van hun 19e eeuwse porselein, eiken vaten voor de productie van Cognac en religieuze voorwerpen.

De geschiedenis

Limoges is ontstaan door de Romeinen, die hebben namelijk in hun regeringsperiode de stad Augustoritum opgericht die uitgegroeid is tot de stad van vandaag. Voor de tijd van de Romeinen waren er in de buurt van Limoges verschillende nederzettingen van Gallische stammen te vinden. In de stad werden typische Romeinse gebouwen gebouwd zoals een Amfitheater, een forum, badhuizen en meer van dit soort bouwwerken. Ook had de stad een typisch Romeins stratenplan waarvan 2 straten in het centrum elkaar kruisten waar dan een plein werd gebouwd.

Sint Martial was degene die Limoges heeft geëvangeliseerd, hij kwam samen met 250 metgezellen naar de stad om dit te doen. In de late periode van de 3e eeuw werd Limoges echter steeds meer verlaten vanwege de invallen van Germaanse stammen, hierdoor moesten de inwoners vluchten. In de 11e eeuw werd Limoges echter een artistiek centrum, dit kwam door de abdij en de grote bibliotheek die in de stad te vinden waren. Er was ook een belangrijke school in de compositie van muziek. In de 13e eeuw was de stad op zijn hoogtepunt, Limoges was namelijk niet alleen welvarend maar bestond ook uit twee versterkte stadsdelen. In 1370 werd de stad veroverd door Edward van Woodstock, die de bijnaam "de Zwarte Prins" had. Dit merkte Limoges, omdat hij bij de verovering 3000 inwoners liet afslachten.

Bezienswaardigheden

Tegenwoordig is Limoges een populaire vakantiebestemming omdat het vrij zuidelijk ligt maar ook weer niet té ver kijkend naar de rijafstand. Een andere reden voor haar populariteit is de gezelligheid in de stad, de mooie bezienswaardigheden en een prachtige omgeving. Een voorbeeld van deze bezienswaardigheden is het centrale station van de stad, deze wordt het Gare de Limoges genoemd. Het gebouw zelf is mooi om te zien maar ook het park dat erbij ligt is erg leuk en heeft mooie fonteinen. Een ander voorbeeld is de Kathedraal van Limoges, dit gebouw is echt een aanrader want de kathedraal is niet alleen groot in omvang maar ook prachtig van zowel de buitenkant als binnenkant. In de binnenstad staan ook nog genoeg historische huizen, musea, kapellen en andere gebouwen.