Grenoble

Datum plaatsen bericht 7 April 2015
Categorie van het artikel Steden Frankrijk

Grenoble is een stad in Zuid-Oost Frankrijk. De plaats ligt aan de voet van de Alpen in de regio Rhône-Alpes en het departement Isère, op de plaats waar de rivieren de Drac en de Isère samenkomen. Grenoble wordt de hoofdstad van de Alpen genoemd omdat het de grootste stad van het hele Alpengebied is. De stad is ook helemaal omgeven door bergen, iets dat voor een prachtig uitzicht zorgt.

De geschiedenis

Het begin van Grenoble gaat een hele tijd terug, uit de eerste sporen die zijn gevonden blijkt dat de stad dateert uit 43 voor Christus. Destijds was het een klein Gallisch dorpje dat Cularo werd genoemd. Het dorpje werd gebouwd in de buurt van een brug waarover de mensen de rivier konden oversteken. Om voor meer veiligheid te zorgen werd er ter verdediging muren gebouwd. In de 4e eeuw werd het dorp een Romeinse stad. In 381 vond er een bijzondere gebeurtenis plaats. Keizer Gratianus bezocht namelijk het dorpje Cularo, iets waar de bevolking erg dankbaar voor was en uit dankbaarheid de naam van dorp omgedoopte tot Gratianopolis. In deze 4de eeuw kwam ook het Christendom naar de stad. Het bisdom van Grenoble werd opgericht in 377 en sindsdien heeft het bisdom ontzettend veel macht over de stad gehad. Die machtsperiode duurde een hele periode en liep zelfs door tot aan de Franse Revolutie.

Fontein van de drie ordes in Grenoble

Toen het West-Romeinse rijk was ingestort ging de stad deel uitmaken van het Bourgondische rijk. Dit veranderde in 1032 toen de stad bij het Heilig Romeinse Rijk werd geïntegreerd. In de 11e eeuw werd het door de graven van Albon gekozen als hoofdstad van hun grondgebied. Dat zorgde voor een grote groei van de stad. Grenoble had een centrale ligging in het grondgebied van de graven waardoor de graven meer controle hadden. Later kregen de graven de titel "Dauphins" en werd Grenoble de hoofdstad van de staat Dauphiné. Ondanks de status van de graven moesten ze de macht delen met de bisschoppen. Dit zorgde voor conflicten tussen de graven en de bisschoppen en hier maakte de bevolking gebruik van door hun rechten vast te laten leggen. De laatste Dauphin van de stad, Humbert II, richtte een gerechtshof op en bouwde er een universitei waarna hij zijn grond verkocht aan de Franse kroon. De Dauphiné en Grenoble werden vanaf dat moment een provincie van Frankrijk.

In die tijd lag de stad op een gunstige plek in de handel tussen Franse en Italiaanse steden. Ook was het een belangrijk industrieel centrum en was het de grootste én de hoofdstad van de Dauphiné. Toen in de tijd van de renaissance de Italiaanse oorlogen uitbraken werden veel Franse troepen in Grenoble gestationeerd. Dit voor het geval de oorlog over zou slaan naar Frankrijk. De bevolking van de stad had er wel onder te lijden.

Tijdens de religieuze oorlogen in het land woonden er veel protestanten in de stad. Hierdoor werden veel katholieke kerken geplunderd en werden katholieke graven verwoest. In 1575 werd Lesdiguières leider van de protestanten. Hij sloot een bondgenootschap met de gouverneur en luitenant van de Dauphiné. Dit bracht echter geen stop van het geweld want een katholieke organisatie veroverde de stad en deze weigerde zich over te geven. Na maanden van aanvallen op de stad werden de katholieken uiteindelijk verslagen. Lesdiguières werd luitenant-generaal van de Dauphiné en deed veel goede dingen voor Grenoble. Hij bouwde er een fort en nieuw muren en hij legde riolering aan. Ook bouwde hij een hotel, nieuwe fonteinen en nog meer goede zaken om de groei van de stad te stimuleren, wat dan ook gebeurde.

In 1813 dreigde Oostenrijk de stad aan te vallen. De Oostenrijkers hadden namelijk al Zwitserland en Savoye veroverd. Maar Grenoble had een zeer goede verdediging en het lukte de Fransen de Oostenrijkers te verslaan.
De stad stond ook bekend om de handschoenen industrie. Die begon veel winst op te leveren omdat de handschoenen geëxporteerd werden naar Rusland, Amerika en het Verenigd Koninkrijk.

Bedrijven van hydro-electrische en chemische industrie

Tijdens de Eerste Wereldoorlog maakte de stad juist een groei door. Er kwam in en rond Grenoble namelijk veel hydro-electrische en chemische industrie op gang waardoor veel werk ontstond en veel mensen naar Grenoble migreerden.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging het daarenetegen een stuk minder goed met de stad. Toen de Duitsers de stad wilden veroveren lukte het de Duitsers niet om de stad echt in handen te krijgen maar de Italianen lukte dit wel. In 1942 en 1943 werd Grenoble geregeerd door de Italianen. Toen later ook Italië veroverd werd door Duitsland werd de stad toch onderdeel van het Duitse rijk. Grenoble was wel een stad waar veel verzet plaatsvond. Toen de geallieerden Normandië binnenvielen, gingen de verzetstrijders strijden tegen de Duitse troepen in Grenoble. Het lukte hen om de Duitsers uit de stad te verdrijven. Na de oorlog werd gezegd dat Grenoble een heroïsche stad is met de top van het Franse verzet.

De bezienswaardigheden

In de stad is nog veel historie terug te vinden. Zo zie je op verscheidene plekken in de stad oude muren die vroeger onderdeel waren van de ijzersterke verdediging. Ook het fort, de Bastille, is nog steeds te bezichtigen. Je kunt er ook met de kabelbaan, ook wel “The Bubbles” genoemd, naar toe die je naar de top van het fort brengt. Vanuit de kabelbaan kijk je al mooi over de stad maar vanaf het fort is het zicht helemaal geweldig. Als het weer meezit kun je van daaruit zelfs de Mont Blanc zien liggen. Verder is de stad rijk aan musea waar veel over de geschiedenis van de stad te vinden is en mooi tentoongesteld staat.