Fréjus

Datum plaatsen bericht 9 April 2015
Categorie van het artikel Steden Frankrijk

Fréjus is een plaats in Zuid-Oost Frankrijk, gelegen in de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur en het departement Var. Het is een gezellig badplaats is aan de Middellandse Zee met een middeleeuws karakter. Deze combinatie maakt Fréjus erg aantrekkelijk voor toeristen. Je kunt er heerlijk kunt genieten van het strand en de zon, maar je kunt er ook van de prachtige historie die nog steeds in de stad terug te vinden is.

De geschiedenis

Zoals veel plaatsen aan de Middellandse Zee is ook Fréjus opgericht door de Romeinen. Ondanks de aanwezigheid van de Romeinse troepen is de stad, net als veel stadjes in de Provence, vaak vernietigd. Toen het West-Romeinse rijk viel kreeg het plaatsje veel te maken met plunderingen van piraten en Islamieten. Dit gebeurde langs de hele kust en alleen grote steden konden zich verdedigen, kleine plaatsjes zoals Fréjus waren kansloos. Fréjus kreeg te maken met meerdere plunderingen en uiteindelijk was het voor een deel nog slechts een soort moeras met overblijfselen van huisjes en andere gebouwen. Jarenlang is de plaats bijna onbewoonbaar geweest. Na verloop van tijd gingen er weer meer mensen wonen en werd de stad weer opgebouwd. In 1799 kwam werd de stad bezocht door Napoleon die op de terugweg was van een expeditie in Egypte. Dit duurde niet lang, hij moest snel weer weg omdat hij de regering moest verdedigen.

De bezienswaardigheden

Fréjus heeft naast de bekende stranden ook mooie gebouwen om te bezichtigen. Bijvoorbeeld de kathedraal Saint-Léonce. Deze prachtige oude kathedraal is te bezoeken evenals het erbij gelegen klooster. Het klooster is tegenwoordig nog steeds in gebruik. Het Amfitheater van Fréjus is ook bijzonder en zeker een aanrader om te bezoeken. In de binnenstad van Fréjus vindt je mooie terrasjes en winkeltjes.